ERDON Helyi hírek

2012.12.04. 13:38

Könyörtelenül optimista író

Nagyvárad- Hétfő délután a Sajátságos Szükségletű Személyek Világnapja alkalmából, a Partium Alapítvány szervezésében és a Gender-program keretében rendhagyó könyvbemutatót tartottak Nagyváradon.

Nagyvárad- Hétfő délután a Sajátságos Szükségletű Személyek Világnapja alkalmából, a Partium Alapítvány szervezésében és a Gender-program keretében rendhagyó könyvbemutatót tartottak Nagyváradon.

 

A Bunyitay-könyvtárban megjelent érdeklődőket dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy a könyvbemutató több szempontból is rendhagyó. Egyrészt a hasonló esetekben megszokott író-olvasó találkozó elmarad, másfelől a Sajátságos Szükségletű Személyek Világnapja alkalmából egy ilyen ember munkásságát ismerhetik meg a jelenlevők, harmadrészt pedig a szerző két felsőfokú diplomával rendelkezik ugyan, de a sors úgy adta, hogy közel 30 éve betegsége miatt ágyhoz van kötve. A magát önállóan ellátni képtelen Boér Péter Pál azonban néhány esztendeje eldöntötte, hogy író akar lenni: gondolatait egy hangrögzítő eszközbe suttogja, majd a felesége, Elvira ezeket leírja és megszerkeszti. Nyomtatott formában eddig három kötete jelent meg, a negyedik pedig virtuális formában készült el. A jelenlevőket egy hangfelvételnek köszönhetően Boér Péter Pál is üdvözölte, köszönetet mondva amiért értékelik humoros, optimista, de a társadalmi visszásságokra rávilágító írásait.

Alternatívákat kínál

Boér Péter Pál írásművészetét, eddig megjelent könyveit Székely Ervin közíró, az alapítvány kuratóriumi tagja értékelte. Meglátásában rövid prózái egyaránt kitűnő olvasmányok azok számára, akik a humort, a szójátékokat, a szatirikus megjegyzéseket, a fordulatos cselekményeket, a mögöttes szimbólumokat vagy a magyar nyelv sokszínűségét kedvelik. Mondatai közhelyek helyett többfajta üzeneteket közvetítenek, a történetei bájosak, kedvesek, drámaiak vagy elgondolkodtatóak, de közös bennük a humánum. A szerző betegsége dacára a szenvedés nem panaszként mutatkozik meg, hanem épp ellenkezőleg, a sorssal való megbékélés formájában. „Az írás nem menekülést jelent Boér Péter Pál számára, hanem ehelyett alternatívákat kínál a különböző sorsok megértéséhez úgy, ahogy ő látja a világot. Ebből tanulni lehet, erőt meríteni vagy egyszerűen csak szórakoztatóak a karcolatai”, fogalmazott Székely Ervin, aki ezután két novelláját olvasta fel a szerzőnek, melyek bevallása szerint azért érintették meg őt, mert az egyik az újságírásról, a másik pedig a politikáról szól.

A rendezvényen egy videofelvételt is levetítettek, melyet Oláh Olivér operatőr forgatott Boér Péter Pálról, Zalder Éva iskolaigazgató, egyetemi adjunktus narrátori közreműködésével. Az anyagban írótársai is értékelik a munkásságát, egyikőjük talán a legtalálóbban könyörtelenül optimista írónak nevezve őt...

Egymás lelkét

Biró Rozália, a Partium Alapítvány kuratóriumi tagja hozzászólásában a Boér-házaspár alkotó munkásságát dicsérte, ahogy két ember közös úton jár, „egymás lelkét támogatva”. Azon meggyőződésének adott hangot: ha kellő erőt találunk önmagunk és a társunk számára, akkor a nehézségeken is könnyebben tudunk túllépni, és csak rajtunk múlik, hogy felleljük az egymásban rejlő értékeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!