ERDON Helyi hírek

2018.01.31. 18:39

Konyhájában is él a nemzet

Szerda délben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott a Mesés tájak ízei főzőverseny, egy több napos kutatómunka lezárásaként, a magyarországi EMMI támogatásával.

Szerda délben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott a Mesés tájak ízei főzőverseny, egy több napos kutatómunka lezárásaként, a magyarországi EMMI támogatásával.A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közreműködésével kiírt nyílt közbeszerzési pályázatán harmadik éve nyer támogatást a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szakképesítéssel foglalkozó tanári munkaközössége tematikus szaktábor szervezésére. Idén Mesés tájak ízei – Nyelvében, s konyhájában él a nemzet címmel szervezték meg az egyhetes, interdiszciplináris jelleggel bíró szakmai, kulináris tábort, melynek célja a diákok készségeinek fejlesztése, ismereteinek bővítése. A projektben a szakács és a közélelmezés osztályokba járó tanulók vesznek részt, akiknek alkalmuk van felfedezni és megtapasztalni megyénk gasztronómiai és irodalmi gazdagságát Nógrádi Márta, Catona Valéria és Bokor Ildikó tanárnők irányításával.

Szerdán, Konrád Katalin igazgatónő, illetve Kele Tünde és Nógrádi Márta tanárnők nyitógondolatai után zajlott Mesés tájak ízei elnevezésű nyolccsapatos főzőverseny több napos kutatómunka lezárásaként felvonultatta Bihar megye jellegzetes térségeinek gasztronómiai remekeit. A szervező Szent László Líceum mellett képviseltette magát a nagykágyai 1. számú Technológiai Líceum (felkészítő tanár: Lázár Gabriella) és a nagyváradi Mihai Viteazul Műszaki Kollégium (felkészítő tanár: Radu Florica) csapata is. A fiatalok maguk készítették el és tálalták az egyes régiókra jellemző ételeket, melyek a magyar, a román, a szlovák és a roma konyha legnépszerűbb termékei.

Folytatódik

A versenyzők ugyanakkor az elkészített finomságokon túl bemutatták az általuk képviselt térség kultúráját, legismertebb nevezetességeit és híres szülötteit. A Zalder Éva, Rázmán Enikő, Tóth-Trpkovici Timka és Nagy Melinda tanárnőkből álló zsűri értékelte az elkészített ételt, a megterített asztalt, a diákok beszédstílusát és a bemutatott régió ismeretét.

Győzött a Szent László Líceum 11. D, az érmelléki roma régiót bemutató csapata (Balla Beáta, Deák Bella-Hortenzia, Torner Alexandra-Brigitta). Második lett a kágyai, az érmelléki bihari szlovák konyhát reprezentáló hármas (Cseke Renáta, Kéri Ildikó Anikó, Kiss Tünde Boglárka), és harmadik helyen végzett a Szent László Líceum 9. D, a Körös-menti régiót képviselő teamje (Almási Roland, Egeresi Sándor, Ötvös László).

A projekt azonban ezzel még nem ért véget, ugyanis Albert Andrea, Kele Tünde és Csiger Krisztina szaktanárok már szervezik azt a honismereti gasztro-kulturális kirándulást, mely alkalmából a tanítványaik meglátogatják megyénk főbb tájházait, ahol szembesülhetnek a hajdan volt konyhák felszereléseivel, és a Biharország nagy szülötteinek nyomdokain haladva kapcsolatba kerülhetnek a Partium irodalmi, tudományos, kulturális értékeivel is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!