ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 09:13

Könnyed komolyzenei est ma a nagyváradi filharmóniában

A 19 órakor, a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében kezdődő szimfonikus koncert műsorán Fr. Kreisler, C. Saint-Saëns, P. de Sarasate és G. Bizet-R. Scsedrin művei szerepelnek. Különleges összeállítással készültek tehát az eseményre.

A 19 órakor, a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében kezdődő szimfonikus koncert műsorán Fr. Kreisler, C. Saint-Saëns, P. de Sarasate és G. Bizet-R. Scsedrin művei szerepelnek. Különleges összeállítással készültek tehát az eseményre.

 

Leverte a lábáról az influenza a mai koncert egyik főszereplőjét. Ezért tegnap nem tudott eljönni a vendégművészek bemutatkozó sajtótájékoztatójára Gabriel Croitoru hegedűművész. Ehelyett inkább kúrálta magát, és ma már várhatóan gond nélkül színpadra tud lépni. A tájékoztatón bemutatta viszont Foica László a két másik vendégművészt, akik már nem először járnak Váradon. Sőt, Alexander Walker azt hangsúlyozta, hogy Várad a kedvenc városa, és a régi épületekben szívesen vezényelné a zenekart. A váradi zenészeket egyébként „jóknak, gyorsan adaptálódónak, fegyelmezettnek” tartja. Simina Croitoru hegedűs azt emelte ki, hogy a mai program „könnyed, népszerű lesz, a Valentin-nap apropóján is, de azon túl is jó szórakozást nyújt”.

Részletek

A 19 órakor az Enescu-Bartók hangversenyteremben kezdődő szimfonikus hangverseny műsorán: Fr. Kreisler – Prelúdium és Allegro, Bécsi capriccio; C. Saint-Saëns – Bevezetés és rondo capriccioso; Fr. Kreisler – Liebesleid, Liebesfreud; P. de Sarasate – Cigánydallamok, op. 20, Navarra, op. 33; G. Bizet-R. Scsedrin: Carmen – szvit. A koncertre tehát különleges összeállítással készültek.

Az első részben többek között hallható lesz Fritz Kreisler (1875–1962) négy nagy szépségű alkotása: Prelúdium és Allegro, Bécsi capriccio, Liebesleid, Liebesfreud. Az osztrák származású zeneszerző korának tekintélyes, virtuóz hegedűművésze volt. Szóló miniatúrái máig igen népszerűek a hegedűsök körében. Művei között megtalálhatóak a különféle hegedűversenyekhez (Brahms, Paganini, Beethoven) írott kadenciák is, de ugyanakkor írt operettet és kamarazenét (Vonósnégyes). A Kreisler művek közt, a hangverseny harmadik darabjaként, Camille Saint-Saëns (1835–1921) Bevezetés és rondo capriccioso – hegedűre és zenekarra, op. 28 címet viselő csillogó virtuozitású koncertáló műve hangzik el. Ezen az estén Pablo de Sarasate (1844–1908) Cigánydallamok, op. 20 és Navarra, op. 33 című alkotásai zárják a hegedűre és zenekarra írt darabok sorát.

Meghívott művészek

Meghívott szólista a kiváló bukaresti hegedűművész, Gabriel Croitoru, akit talán már szükségtelen is bemutatni a nagyváradi közönségnek, hiszen gyakran visszatérő vendég. Változatos és igen gazdag repertoárja felöleli a szóló-, verseny- és kamarairodalom alkotásait a barokktól egészen a kortárs zenéig. A meleg tónus, virtuóz technika és rendkívüli muzikalitás csak néhány főbb ismérve kiváló hangszeres játékának. Gabriel Croitoru egy 1731-es Guarnieri hegedűn játszik, amely korábban George Enescu hangszere volt.

A meghívott szólista, Simina Croitoru különböző hazai és nemzetközi klasszikus zenei verseny díjazottja. Első koncertjét alig 8 évesen tartotta a bukaresti Rádió színpadán Andrei Dinescuval együttműködve, Mădălin Voicu vezénylete alatt. Számos koncertet és kamaraestet tartott már Romániában, Németországban, Olaszországban, Szlovéniában, Törökországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Finnországban.

Különleges feldolgozás

A koncert záró részében Georges Bizet (1838–1875) Carmen című operájának egy különleges feldolgozása lesz hallható, egy kortárs orosz zeneszerző, Rodion Scsedrin (1932-) átiratában, mely vonósokra, valamint nagyméretű ütőhangszeres apparátusra készült, ezzel még inkább előtérbe emelve Bizet operazenéjének ibériai egzotikumú táncos elemeit. A meghívott karmester, Alexander Walker jelenleg a Northampton Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója. A bristoli egyetemi éveit követően a St. Petersburgi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, Ilya Musin professzor vezetése alatt. 1994 és 2004 között a Voronezh Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. Olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint Mikkeli és Lappeenranta City Orchestras – Finnország, Esbjerg Ensemble, Vestyjsk Sinfonieorkester – Dánia, New Queens Hall Orchestra, Russian Orchestra – London, North Hungarian Symphony Orchestra, Wrocław State Symphony Orchestra, Symphony Orchestra New Russia, prágai, belgrádi, bukaresti, jászvásári és nagyváradi filharmonikusok.

Szeghalmi Örs

Alexander Walker (balra) és Simina Croitoru, Foica László társaságában a tájékoztatón

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!