ERDON Helyi hírek

2015.05.13. 15:09

Koncert immár hűs levegőben

Csütörtökön este hét órától újabb hangversenyt ad a Nagyváradi Állami Szimfónia az intézmény Bartók-Enescu hangversenytermében. Műsoron Mozart és G. Sviridov egy-egy műve, vezényel Romeo Rîmbu.

Csütörtökön este hét órától újabb hangversenyt ad a Nagyváradi Állami Szimfónia az intézmény Bartók-Enescu hangversenytermében. Műsoron Mozart és G. Sviridov egy-egy műve, vezényel Romeo Rîmbu.A hangversenyesten a görög Giorgos Konstantinou zongoraművész fogja megszólaltatni W. A. Mozart 17., G-dúr zongoraversenyét (K.453). Erről a kompozícióról az előadó a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Mozart a harmadik tétel fő témáját saját kis madarának trillázása nyomán komponálta, ugyanakkor az egész mű egy valóságos párbeszéd a zongora és a zenekar között. Kostantinou harmadjára lép fel Váradon, és ezúttal is Romeo Rîmbu fogja vezényelni az együttest. A zongoraművész elismerte, hogy együttműködésük során rengeteget tanult a váradi karmestertől, és valójában most is neki köszönheti, hogy Váradon lép fel. Az 1978-ban Athénban született zongoraművész művészcsaládban nevelkedett, zenei tanulmányait az orosz Alekszej Mirosnikovnál kezdte, később a budapesti Zeneakadémián tanult Rados Ferenc és Kemenes András irányítása alatt. Konstantinou 2002-ben kezdte meg utazó előadóművészi karrierjét, az elmúlt évek során számos zenekarral működött együtt, több alkalommal bonyolított le európai koncertkörutakat. A csütörtöki koncert másik felcsendülő darabja G. Szviridov A hóvihar című szvitje lesz, melyet – mint némi humorral Romeo Rîmbu megjegyezte – azért időzítettek erre a koncertre, mert ekkor fogják felavatni a filharmónia által kapott légkondicionáló berendezést is.

Adomány

A légkondicionáló berendezést a nagyváradi Rotary Club adományozta a filharmóniának. Mint a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, Romeo Rîmbu is tagja ennek a klubnak, és ő szorgalmazta az együttműködést a Rotay és a filharmónia között, melynek eredménye most ez a 25 ezer lej értékű adomány. A sajtótájákoztatón Radu Cornel a nagyváradi Rotary Club elnöke elmondta, hogy a klub első jótékonysági koncertjét 2012 januárjában szervezte meg a nagyváradi filharmóniában, a második ilyen jellegű koncertet pedig 2014-ben bonyolították le, vagyis már van hagyománya a klub és a filharmónia együttműködésének. A maga során Romeo Rîmbu elmondta, hogy nyáron amúgy is nagyon meleg van a koncertteremben, és amikor a koncertek alatt kinyitották az ablakokat, akkor a nézők panaszkodtak a huzatra. De a koncertek során mégis a muzsikusok szenvedtek a legtöbbet, mert a rájuk irányuló nagy hőkibocsátású reflektorok valósággal megizzasztják őket. Éppen ezért az elképzelések között szerepel ledes reflektorok beszerzése is, és már hoztak is Hong Kongból két ilyen reflektort, amelyeket mostanában tesztelnek. Egyébiránt a Rotary Club adományáról emlékplakett is készült, amelyet a filharmónia lépcsőfeljárójának falára fognak elhelyezni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!