ERDON Helyi hírek

2016.06.12. 17:33

Komoly(zenei) siker az EMO

Francois-Henri Houbart és Elizabeth Vidal fellépésére megtelt érdeklődőkkel a bazilika Nagyváradon. Egy új rendezvénysorozat adta az alkalmat.

Francois-Henri Houbart és Elizabeth Vidal fellépésére megtelt érdeklődőkkel a bazilika Nagyváradon. Egy új rendezvénysorozat adta az alkalmat.

Erős a European Music Open. Arról a komolyzenei rendezvénysorozatról van szó, amelyet a váradi városháza szervez, és  a váradi tenor,  Alexandru Badea koordinál – ez az első ilyen sorozat. Szombaton délután az EMO keretében a bazilika adott otthont francia művészek fellépésének: minden helyet megtöltöttek az érdeklődő polgárok, de notabilitások is sokan voltak, Böcskei László római katolikus, és Virgil Bercea  görögtatolikus  püspöktől Ilie Bolojan polgármesterig. Utóbbi egyébként néhány perc ülés után végül állva nézte végig a fellépést, s mint lapunknak elmondta, azért, mert még a temesvári polgármester is eljött, “és mivel ő a vendég, természetes volt, hogy átadtam neki a helyemet, ha tele a terem”. A párizsi La Madeleine templom orgonistája, Francois-Henri Houbart játszott először. Ő a bazilika 1780 –ből való nagy orgonáján adott elő zeneműveket kezdetben, majd lejött a terembe is, és a kisebbik orgonán folytatta. Ezt követően Francois-Henri Houbart Elizabeth Vidal szopránt kísérte, aki szintén Franciaországból érkezett, és akikhez Alexandru Badea is csatlakozott az előadás során. Az Ave Mariát szólaltatták meg, igazán emlékezetes szépséggel. Vidal egyébként annak az operagálának is a meghívottja volt, amely  vasárnap este zárta a European Music Open első kiadását. A rendezvénysorozat minőségi és sikeres volt, így várhatóan lesz folytatása.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!