ERDON Helyi hírek

2017.10.26. 14:36

Komolyzene és jazz a váradi filharmóniában

A Nagyv<span lang="hu-HU">áradi Állami Filharmónia erre a hétre is különleges koncertekkel készült, ma a komolyzene, holnap pedig a jazz kapja a főszerepet.</span>

A Nagyváradi Állami Filharmónia erre a hétre is különleges koncertekkel készült, ma a komolyzene, holnap pedig a jazz kapja a főszerepet.

A hangversenyek programjait tegnap mutatta be Vasile Foica, a Filharmónia művészeti igazgatója, a sajtótájékoztatón részt vett a mai, Chanson D Amour című hangversenyt vezénylő Ladislau Rooth is, illetve Nicoleta Colceiar szopránénekes is. Közreműködik a hangversenyen Tiberius Simu tenor is. Rooth elmondta, hogy nagy örömmel fogadta a meghívást, és mivel hosszú évekkel ezelőtt szomorú emlékekkel távozott, örül, hogy ezúttal boldogsággal teli szívvel hagyhatja el a várost. Rooth 1920-ban született Szatmárnémetiben, majd családjával Nagyváradra költöztek. A holokauszt idején, 1944-ben deportálták őket Auschwitzba, ő és édesapja túlélték, munkalágerekbe szállították őket. Rooth újságírói kérdésre válaszolva mesélt a nagyváradi gettóban töltött időről és az akkori életkörülményekről. Elmondása szerint az volt a legrosszabb, hogy egyszerűen nem volt mit csináljanak, mivel el voltak zárva a külvilágtól, és nem tudták milyen sors vár rájuk. A szabadulása után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, majd visszatért Romániába, és Temesváron kezdett dolgozni, mint segédkarmester. Később Izráelben, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban is dolgozott karmesterként. Az 1989 után újra visszatért Romániába. Az izráeli zene a kedvencei közé tartozik, Nagyváradon először lép fel.

Nicoleta Colceiar szólista már járt Nagyváradon, megtiszteltesének érzi, hogy újra itt lehet. Hargita megyéből származik, tanulmányait Temesváron végezte. Számos versenyen kiemelkedően jó eredményeket ért el, az operák mellett a könnyűzenét is kedveli. Tiberius Simu kolozsvári szólista, a tanulmányait szülővárosában kezdte, majd felvételt nyert egy milánói zeneakadémiára. Jelenleg mindketten a temesvári Román Nemzeti Opera szólistái.

A hangverseny műsorát Ladislau Rooth állította össze, egy válogatás lesz hallható Lehár F., J.Strauss, J-P-É. Martini, Kozma J., L.Bernstein, S. Yradier, A.Piazzolla, G.Gershwin, F.Mandel, J.Denwer, C.A.Bixio, L.Bakalov, Fr.Lay, J.Joplin, I.Iriarte, V.Rodriguez, L.M.Serrano népszerű műveiből.

Jazz koncert

A jazz koncerten nemzetközi hírnévvel rendelkező művészek lépnek fel, úgy mint az amerikai egyesült államokbeli Rick Margitza (szaxofon), a Franciaországból származó Franck Amsallem (zongora), a magyarországi Barcza Horváth József (nagybőgő) és a szintén magyarországi Balázs Elemér (ütőhangszer). A koncertet a Posticum kulturális központ támogatja.

Mindkét koncert 19 óratól kezdődik az Enescu-Bartók hangversenyteremben. A pénteki jazz koncertre egy belépőjegy ára 25 lej.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!