ERDON Helyi hírek

2010.08.13. 13:05

Költségcsökkentéssel kezdődik az új évad

<p>Nagyvárad - A nehéz gazdasági helyzet ellenére sem a produkciók minőségéből, sem azok mennyiségéből nem kíván engedni a következő évadban a Nagyváradi Állami Filharmónia.</p>

Tódor Albert a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján először a Nagyvárad Táncegyüttes sanghaji turnéjáról számolt be. Az augusztus 1. óta a kínai városban megrendezett világkiállításon turnézó művészcsoportnak naponta nyolc, kilenc fellépése van, és a hírek szerint ezek az előadások nagyon sikeresek. Az együttes magyar, német, szlovák és cigány táncokat mutat be az érdeklődő közönségnek. A Távol-Kelet után a Nagyvárad Táncegyüttes közelebbi tájakon fog turnézni, októberben ugyanis szerbiai, magyarországi és szlovákiai helyszíneken mutaja be Az ember tragédiáját a Román Kulturális Intézet Cantemir programjában nyert pályázat keretében. A filharmónia két további pályázatot nyújtott be a Cantemir programba, amelyek közül az egyik sikeres volt, és ennek nyomán a filharmónia kórusának mintegy negyven tagja részt vesz a ma kezdődő Zempléni Fesztiválon.

 
Jövő évad
 
Nehézségek közepette készül a filharmónia a következő évadra, hiszen a 63. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében ez az intézmény is személyzeti költségcsökkentést kellett végrehajtson. Ennek eredményeképpen a filharmóniánál lévő 191,5 állásból az átalakítás után maradt 180,5. Voltak akik elérték a nyugdíjkorhatárt, így ők nyugdíjba vonultak, három debreceni muzsikus pedig nem hosszabbított szerződést a nagyváradi filharmóniával, emellett megszüntették az álláshalmozásokat is - számolt be a részletekről Tódor. Így a módosítás nyomán a szimfonikus zenekarban négy, a Crisana tánccsoportban három, míg a Nagyvárad Tánccsoportban és az adminisztratív személyzet körében két-két állást szüntettek meg. Tódor hozzátette, hogy a filharmóniában már évek óta volt 34 be nem töltött állás is, melyek gyakorlatilag megszűntek. A takarékoskodás jegyében a következő évadban több nagyváradi, vagy innen elszármazó művészt hívnak fellépésre, egyrészt annak reményében, hogy a művészek kisebb honorárium fejében vállalják majd a fellépést, és további megtakarítást jelenthet az, hogy nem kell a szállást fizetni nekik. Tódor Albert elmondta, hogy ez az elképzelés semmiképp sem eredményezheti a produkciók minőségének csökkenését. A nehéz anyagi körülmények ellenére is mintegy negyven koncert lesz a következő, szeptember 23-án kezdődő évadban, és folytatódnak a leckekoncertek is. Az új idényben is reklámozni kívánják a filharmóniát, jelezte Tódor,  ebben a vonatkozásban megjegyezve azt, hogy Nagyváradon három zenei fakultás van, működik két teológiai kar is, melyek szintén nagyban kapcsolódnak a zenéhez, emellett egyetem előtti zenei oktatás is folyik, tehát lenne piaca a filharmónia produkcióinak. Tódor Albert azt szeretné, ha a zenét oktatók eljárnának a filharmónia koncertjeire. A közönségcsalogatás érdekében a jövő évadra tematikus esteket terveznek - spanyol, francia, bécsi, stb. est -, és nem kívánnak lemondani az operettest megszervezéséről sem.
 
Magad uram, ha  szolgád nincsen!
 
Az igazgató elmondta, hogy a nyári szünetben 30 millió régi lej értékben vásárolt az intézmény felújítási munkálatokhoz szükséges anyagokat, és most a filharmónia alkalmazottai végzik a javításokat: újrafestik az ablakokat, az alagsorban megjavítanak néhány helyiséget. Tódor Albert hangsúlyozta, hogy vannak munkálatok, mint például a tetőszerkezet és a bejárat fölötti terasz javítása, amit csak szakemberek végezhetnek el, de ehhez több pénzre lenne szükség. Tódor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ígéretet kaptak a Bihar Megyei Tanácstól arra, hogy a következő költségvetésmódosításkor segíteni fogja az intézményt, de konkrét összeget nem említett. Azt azonban elárulta, hogy legalább hétmilliárd régi lejre lenne szükség a Filharmónia új szárnyépületének befejezéséhez, melynek építése 2005 óta áll. Erre a beruházásra ugyan meglenne a forrás, csakhogy a  filharmónia épületét visszaigényelte a római-katolikus egyház, sőt, Tódor tudomása szerint egy magánszemély is, ebből kifolyólag míg az épület tulajdonjoga nem tisztázódik, addig nem költhetnek állami forrásokat arra az ingatlanra. Végezetül, ugyancsak a Magad uram, ha szolgád nincsen! gondolat jegyében Tódor bejelentette, hogy  a filharmónia egy alapítványt, vagy egyesületet kíván létrehozni, mert ezáltal könnyebben és nagyobb eséllyel tud majd pályázni.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!