ERDON Helyi hírek

2017.11.14. 09:37

Klasszikus zenei fesztivál kezdődik Nagyváradon

Ötödik alkalommal jelentkezik Az ősz szimfóniái elnevezésű klasszikus zenei fesztivál. A rendezvénysorozat három jeles vendégművésze vett részt a tegnapi sajtótájékoztatón. Az első koncert, ma este 19 órától zajló hangverseny során a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara lép fel, vezényel César Álvarez spanyolországi karmester.

Ötödik alkalommal jelentkezik Az ősz szimfóniái elnevezésű klasszikus zenei fesztivál. A rendezvénysorozat három jeles vendégművésze vett részt a tegnapi sajtótájékoztatón. Az első koncert, ma este 19 órától zajló hangverseny során a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara lép fel, vezényel César Álvarez spanyolországi karmester.

Foica László, a Nagyváradi Filharmónia művészeti vezetője előrebocsátotta, először 2013-ban szervezték meg a rendezvényt, mely egészen mostanáig egy egyhetes időszak során zajlott. Viszont az elmúlt évek tapasztalata szerint az egymást követő koncertek fárasztóak, ezért az idén először egy kéthetes periódus alatt tartják majd meg a hat hangversenyt.

Az első, ma este 19 órától zajló hangverseny során a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara lép fel, vezényel César Álvarez spanyolországi karmester, közreműködik az orosz származású, Amerikában élő Artur Kaganovskiy hegedűn és a Romániából elszármazott Kaganovskiy Eszter brácsán. A koncert során Bartók, Mozart és Csajkovskij művek hangzanak majd el. Csütörtökön pedig a filharmónia szimfonikus zenekara lép fel, szintén a spanyol karmester vezetésével, valamint az amerikai hegedűművész közreműködésével. Ezúttal Csajkovskij és Glazunov művek hangzanak majd el.

„Van mondanivalónk”

A tegnapi sajtótájékoztatón részt vett mind a három vendégművész. César Álvarez elmondta: bár sokat utazik, most először jár Romániában és igen kellemes meglepetés számára a váradi kamarazenekar színvonala. Az elkövetkezendő néhány nap nem lesz könnyű a fellépőknek, tette hozzá, egymástól nagyon eltérő művek kerülnek majd terítékre, egyúttal az összeállítás „nagyon orosz”, de ez nem gond számára, tette hozzá, mivel több éven át tanult Moszkvában és sikerült megbarátkoznia ezekkel a művekkel. „Azt hiszem, van mondanivalónk a közönség számára. A tőlünk telhető legjobban fogjuk nyújtani” - jelentette ki. A kedden elhangzó Mozart Esz-dúr, hegedűre, brácsára és zenekarra írt Sinfonia Concertante művel kapcsolatban elmondta: az egyik legjobb kíséretet biztosítja a hegedű és brácsa számára, egyúttal a „legkerekebb” Mozart mű. Csajkovskij vonósszerenádja pedig népzenei motívumokat dolgoz fel zenekarra „a lehető legjobb módon”. A zeneszerző egyébként, mint elmondta, sok kritikát kapott annak idején azért, mert művei nem az orosz zenéből ihletődtek. A csütörtöki hangverseny anyaga egyébként saját választása, mondta a karmester.

Közös nyelv

Artur Kaganovskiy, mint elmondta, több alkalommal járt már Nagyváradon, s mindannyiszor úgy tér ide vissza, akár a családjához. Egy közös nyelvet beszélnek itt, a zene nyelvét, melyhez nem kell magyarázatot fűzni, önmagáért „beszél”, tette hozzá. Mindig telt házas előadásokon vett részt itt. Mint megjegyezte, az orosz és a német romantikát képviselő művek gyökeresen eltérnek egymástól, míg utóbbiak könnyen nyújtanak „túl sokat”, utóbbiak bensőségesebb, rejtettebb módon szenvedélyesek, tele vannak apró részletekkel és könnyed hangzásokkal. Köszönetet mondott a filharmóniának egyúttal a különleges zenei programért.

Bár járt már errefelé, Kaganovskiy Eszter első alkalommal lép fel Nagyváradon, mondta el. Ő is kiemelte a keddi Mozart művet – mint mondta, kevés, hegedűre és brácsára írt szimfónia létezik, s többnyire a zenekar elfedi a hegedűt és a brácsát, de ez nem áll fenn ennél a műnél, mely az egyik legjobban felépített ilyen szimfónia.

Ami pedig a rendezvénysorozat további koncertjeit illeti: amint Foica Lászlótól megtudtuk, pénteken a filharmónia énekkarának húsz éves fennállását ünneplik majd meg egy különleges hangverseny során, melyen ismert művek mellett elhangzanak ősbemutatók is: Gerzon B Szeretet himnusza, valamint M. Pop Radu Gyr verseire írt két kórusműve. Ezen a hangversenyen Lászlóffy Zsolt vezényel, s zongorán kísér Radó Judit. Többek között Monteverdi, Palestrina, Brahms, Rahmanyinov, Jarda, Kodály, Donizetti, Bizet, Verdi, Leoncavallo műveket ad majd elő a kórus. Mint elhangzott, az énekkar 1997-ben alakult meg a Felix kamarakórusból, s azóta az intézmény reprezentatív entitásává vált, melyre méltán büszkék.

További előadások

Hétfőn a Intermezzo vonósnégyes tart kamarazenei hangversenyt, a kvartett több mint tíz éve létezik ugyanebben a felállásban – ezúttal Haydn, Mozart, valamint Gershwin művek hangzanak majd el. Kedden a filharmónia fúvós együttese lép fel, Lorenzo Moroni, a filharmónia első kürtöse vezényletével. Csütörtökön lesz a fesztivál zárókoncertje, melynek során a filharmónia szimfonikus zenekara lép fel, Vlad Conta karmester vezényletével és Nicolae Mihăilă zongoraművész közreműködésével. Amint a filharmónia művészeti vezetője hangsúlyozta: a fesztivál minden előadására érvényesek a bérletek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!