ERDON Helyi hírek

2018.09.23. 11:06

Kiváló hegedűművész az évadnyitó hangversenyen

A Nagyváradi Állami Filharmónia szeptember 20-án, csütörtökön tartotta évadnyitó hangversenyét. Johannes Brahms és Claude Debussy szerzeményei csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia szeptember 20-án, csütörtökön tartotta évadnyitó hangversenyét. Johannes Brahms és Claude Debussy szerzeményei csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben.Elég hosszúnak tűnt a nyári szünet, három hónapi kihagyás után csütörtökön újfent benépesedett hangverseny-látogató közönséggel a koncertterem. A nyitó hangverseny karmestere ezúttal a filharmónia állandó dirigense, Jankó Zsolt volt, a meghívott szólista pedig az Egyesült Államokban élő orosz származású hegedűművész, Artur Kaganovskiy, aki visszatérő vendége Nagyváradnak, hiszen az elmúlt években többször is fellépett városunkban.

A hangverseny elkezdése előtt Meleg Vilmos, a filharmónia főigazgatója köszöntötte a közönséget, románul és magyarul. Köszönetet mondott azért, hogy az évadnyitó hangversenyen oly szép számban jelentek meg, és arról is szólt, hogy a nyár folyamán azért dolgoztak, hogy a koncertlátogatók minél jobban érezzék magukat a filharmóniában, minél nagyobb kényelmet nyújtsanak számukra. Majd jó szórakozást kívánt a nyitókoncertre és az egész 2018–2019-es évadra.

Elsőként Johannes Brahms (1833–1897) német zeneszerző Akadémiai ünnepi nyitánya– c-moll, op. 80 – hangzott el a kibővített és néhány új arccal is jelentkező nagyváradi szimfonikus zenekar nagyszerű előadásában. Johannes Brahms ezt a művét a felső-ausztriai Bad Ischl fürdővárosban komponálta. Az apropót az adta, hogy a boroszlói (ma Wroclaw) egyetem bölcsészkara egy évvel korábban díszdoktorává avatta a zeneszerzőt, s ő ezt a jókedvet sugárzó Akadémiai ünnepi nyitánnyal hálálta meg; a mű fináléjában felcsendül a Gaudeamus igitur dallama. A nyitányt 1881. január 4-én mutatták be, a szerző vezényletével, a boroszlói egyetem zsúfolásig megtelt előadótermében.

A továbbiakban ugyancsak Brahms-zeneművet hallgathattunk meg, a D-dúr hegedűversenyt, op. 77, a kiváló, nagy tudású hegedűművész, Artur Kaganovskiy tolmácsolásában. A versenyművet 1879. január 1-én mutatták be a lipcsei Gewandhausban, a zeneszerző vezényletével. A szólót akkor a 19. század legjelentősebb hegedűművészeinek egyike, a magyar Joachim József játszotta. Akkoriban Brahms zeneműve nagy technikai kihívást jelentett a hegedűművészek számára, sőt többen is úgy vélték, hogy egyszerűen nem lehet eljátszani. A darab a közönség elismerését csak a 20. században nyerte el, de onnantól egyike lett a hegedűirodalom legnépszerűbb versenyműveinek (Világhíres zeneszerzők, Johannes Brahms). A meghívott hegedűművészt immáron negyedik alkalommal köszönhettük városunkban. Kaganovskiy igazi hegedűvirtuóz, játéka csodálatos. A közönség nagy szeretettel köszöntötte előadása után, s ő ráadásként egy Niccolo Paganini-capriccio részletével köszönte meg a hosszan tartó tapsot. Mivel a taps tovább folytatódott, egy duettre is sor került: Artur Kaganovskiy a filharmónia koncertmesterével, Nagy Kálmánnal adott elő részletet Szergej Szergejevics Prokofjev két hegedűre írt szonátájából, nagy sikert aratva.

A tenger

Szünet után – a zeneszerző halálának századik évfordulójára emlékezve – Claude Debussy (1862–1918) A tenger (három szimfonikus vázlat) című szimfonikus költeménye csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, a szimfonikus zenekar előadásában. Debussy eme alkotását a legjobb szimfonikus költeményként tartják számon. A tenger alcíme szerint három szimfonikus vázlat, tételei: Hajnaltól délig a tengeren, A hullámok játéka, A szél és a tenger párbeszéde. Az impresszionista zeneművet 1905. október 15-én mutatta be a párizsi Lamoureux Zenekar. Fogadtatása nem volt kedvező, csak néhány év múlva, 1909. augusztus 19-én aratott sikert, amikor magának a szerzőnek a vezényletével adták elő a Colonne koncertteremben. Ez a siker mondhatni megismétlődött csütörtök este Nagyváradon, amikor a szimfonikus zenekar rendkívül avatott tolmácsolásában, Jankó Zsolt karmester igazi mesteri dirigálásában hallgathattuk meg a csodálatosan szép Debussy-művet. Az est végén Jankó Zsolt karmester több zenekari tag teljesítményét is értékelte; mi most két nevet említünk: Gáti Sándor oboa- és Martyin György trombitaművészekét. Mivel több új arcot is felfedeztünk a zenekarban, Foica Lászlótól érdeklődtünk róluk. A filharmónia művészeti vezetője elmondta, hogy voltak meghívott előadók is, de a szimfonikus zenekar is bővült négy új taggal: egy elsőhegedűssel, egy másodhegedűssel, egy harsonással és egy tubással.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!