ERDON Helyi hírek

2017.01.09. 17:28

Kitűnő karmester, nagyszerű szólisták

No meg a rendkívül nagy tudású nagyváradi szimfonikus zenekar tette felejthetetlenné az idei új évi hangversenyt, újabb sikert hozva a váradi filharmóniának. Theo Wolters a karmester Hollandiából érkezett, a két szólista Silvia Micu szoprán és Alexandru Constantin bariton voltak.

No meg a rendkívül nagy tudású nagyváradi szimfonikus zenekar tette felejthetetlenné az idei új évi hangversenyt, újabb sikert hozva a váradi filharmóniának. Theo Wolters a karmester Hollandiából érkezett, a két szólista Silvia Micu szoprán és Alexandru Constantin bariton voltak.

A csütörtök esti hangverseny kezdetén Tódor Albert, a Nagyváradi Állami Filharmónia főigazgatója és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntötték – román és magyar nyelven – a közönséget, mindenkinek boldog új évet kívánva. A megyei tanács elnöke külön köszöntötte a szimfonikus zenekar tagjait, felmutatva azt a levelet, melyet Románia olaszországi nagykövete küldött, megköszönve a zenekar római szereplését Románia nemzeti ünnepe alkalmából.

Ezután kezdődött a hagyományos új évi hangverseny; Theo Wolters karmester Hollandiából érkezett, a két szólista Silvia Micu szoprán és Alexandru Constantin bariton voltak. Bennük két nagy tudású szólistát ismerhettünk meg, és azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom: ritkán van alkalmunk olyan szopránt hallani, mint Silvia Micu, de Alexandru Constantin is minden elismerést megérdemel. A holland karmester vérbeli dirigens, végig együtt élt a zenekarral, a változatos zeneműveket nagy átéléssel, kitűnően dirigálta.

Három napon is telt ház előtt játszották az idei új évi hangversenyt, mely kissé más jelleget öltött, mint az évek óta megszokott.

Sikeres volt

Állíthatjuk, hogy szimfonikusaink új évi hangversenye az eddigi egyik legsikeresebb volt, mind a kínált műsor, mind annak előadása szempontjából. Az elhangzott művek szerzői – Mozart kivételével – mind a 19. század alkotói. A műsor gerincét, hagyományosan, Johann Strauss művei adták, melyek keletkezésük idején a „komolyabb” kortársak csodálatát is kivívták – például Bülow, Brahms. A koncert komponistái operett- és vígoperaszerzők voltak, műveik a műfajra jellemzően dallamosak, kedélyesek. Elsőként Otto Nicolai (1810–1849) német zeneszerző A windsori víg nők című vígoperájának nyitánya csendült fel, ennek nagyszerűsége mintegy megteremtette az est kitűnő hangulatát. A továbbiakban a francia zeneszerző Léo Delibes (1836–1891) Les filles de Cadix című spanyol dalával mutatkozott be az est kiválósága, Silvia Micu szoprán. Majd ifj. Johann Strauss (1825–1899) Egyiptomi indulóját játszotta a zenekar, ezt követően Alexandru Constantin bariton Charles Gounod (1810–1893) francia zeneszerző Faust című operája egyik dalának előadásával mutatkozott be a váradi közönségnek. Aztán egy újabb ifj. Johann Strauss-zene hangzott el, egy polka-mazurka, majd Gaetano Donizetti (1797–1848) olasz zeneszerző háromfelvonásos vígoperájából, a Don Pasqualéból énekelt duettet a két szólista. Az est első része ifj. Johann Strauss Tavaszi hangok című keringőjének előadásával zárult.

A Cigánybáró

A szünet után egy újabb Strauss-mű, a Cigánybáró operett nyitánya hangzott el, a zenekar tolmácsolásában. Sokan vártuk Lehár Ferenc (1870–1948) osztrák-magyar zeneszerző A víg özvegy című operettjéből Vilja betétdalát, ezt Silvia Micu gyönyörű szopránján nagyszerűen énekelte, kiváltva a közönség elismerését. Majd egy ifj. Johann Strauss-polka csendült fel. A műsorba szervesen illeszkedett Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző (1756–1791) Don Giovannijának pezsgőáriája (Fin ch’han dal vino), melyet Alexandru Constantin énekelt. Majd egy újabb ifj. Johann Strauss-polka következett az Enescu–Bartók koncertteremben. Ebbe a felhőtlen hangulatba Ruggero Leoncavallo (1857–1919) Bajazzók című operájának duettje hozta az ellensúlyt, megmutatva az élet másik oldalát is. Ez volt az énekes szólisták legmaradandóbb közreműködése.

Hagyományosan

Zárásként, hagyományosan, ifj. Johann Strauss Kék Duna keringője, ráadásként pedig az idősebb Strauss Radetzky-indulója hangzott el, a szimfonikus zenekari repertoártól eltérő hangvételű produkcióként. Az új évi hangverseny sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a közönség állva tapsolt az előadóművészeknek, a kitűnő Theo Wolters karmesternek és a szimfonikus zenekar tagjainak.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!