ERDON Helyi hírek

2011.11.22. 15:35

Kincses Előd beperelte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet

Korábbi ígéretéhez híven Kincses előd ügyvéd beperelte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) a Maros megyei törvényszék közigazgatási részlegén, azzal a kéréssel, hogy nyilvánítsák semmissé az egyetemi chartát, mivel az nem felel meg az érvényben levő tanügyi törvény előírásainak.

Korábbi ígéretéhez híven Kincses előd ügyvéd beperelte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) a Maros megyei törvényszék közigazgatási részlegén, azzal a kéréssel, hogy nyilvánítsák semmissé az egyetemi chartát, mivel az nem felel meg az érvényben levő tanügyi törvény előírásainak.

 

A marosvásárhelyi Népújság és a Krónika kedden beszámolt a marosvásárhelyi ügyvéd sajtótájékoztatójáról. Kincses azt akarja elérni, hogy igazságügyi ítélettel kényszerítsék az egyetem legfőbb döntéshozó szervét, a szenátust: módosítsa az intézmény szervezési és működési szabályzatát.

Kincses Előd a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) nevében jár el. A tájékoztatón visszatekintett az egyetem történetére, felidézve: az intézményt - Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetet néven - egykor Mihály király aláírásával a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés érdekében hozták létre. A Ceausescu-rendszer idején - 1962-ben - a kommunista párt központi bizottságától érkezett telefonhívás alapján utasították az egyetem vezetőségét, hogy a gyakorlati oktatást román nyelven kell megszervezni, és meg kell alakítani a román tagozatot is.

Most azonban éppen a magyar oktatást éri diszkrimináció: a román többségű szenátus olyan chartát fogadott el, amely lehetetlenné teszi az önálló magyar tagozat létrehozását. Vagyis a MOGYE vezetősége az egyetem működési szabályzatának elfogadásakor és módosításakor a törvény azon előírásait nem vette figyelembe, amelyek a magyar tannyelvű oktatásra vonatkoznak, holott a tanügyminiszter személyesen is felszólította az egyetemet, hogy a chartát igazítsák az új jogszabályhoz.

Kincses ennek alapján kéri, hogy módosítsák a charta valamennyi törvénysértő szakaszát. Ha ezt nem teszik meg - jelezte -, az ítélet jogerőre emelkedése nyomán Kincses szerint az intézet vezetője, Constantin Copotoiu rektor a minimálbér 20 százalékának megfelelő kötbért lenne köteles fizetni minden egyes nap késedelemért az államkincstárnak.

Az ügyvéd szerint Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek politikai úton nem sikerült eredményt elérni az önálló magyar tagozat feltételeit megteremtő egyetemi charta megszavazása érdekében. Kincses Előd ezért arra kéri az oktatásért felelős politikust, hogy az RMOGYKE oldalán lépjen be a perbe.

A sajtótájékoztatón dr. Brassai Attila egyetemi tanár a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a három mutikulturálisnak nyilvánított erdélyi egyetem közül a kolozsvári BBTE és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szenátusa eleget tett az új jogszabály előírásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!