ERDON Helyi hírek

2013.08.26. 14:10

Kiáltás Istenhez

A Klasszikus zenei hangversenyek keretévben a nagyváradi Szent László plebániátemplomban zenés irodalmi estre került sor vasárnap este.

A Klasszikus zenei hangversenyek keretévben a nagyváradi Szent László plebániátemplomban zenés irodalmi estre került sor vasárnap este.

József Attila költői hitkeresése szólalt meg a felcsendülő fiatalkori verseiben, amelyeket Meleg Vilmos színművész rendkívül átélt tolmácsolásban adott elő. A felvetett gondolatokat József Attila fiatalkori verseiben találhatjuk meg, amelyeket körülbelül 17-25 éves kora között írt. Sorozatot hallgattunk meg a Tanítások című ciklusból, valamint a költő több más jelentős, Istenhez szóló verseit is. József Attila több eddig alig hallott vallásos jellegű gondolatot tartalmazó költeményét hallgattuk meg, amelyekben így ír: „Tudom, hogy nem csak por vagyunk, por és istenpor vagyunk.” Valamint: „Isten országát hirdetem nektek, aki eljött hozzánk a Földre.” A másik gondolatsor a jézusi szeretethez kapcsolódik: „Ápoljuk tehát a szeretetet (tán próféta vagyok én)/e dús növényt, mit Isten vetett.” Az Istenjárás című versben pedig így fogalmaz: „Az Úristen minket nagyon szeret...” E vallomások előadásával élményt teremtett Meleg Vilmos színművész, valamint akkor is, amikor a közismert Tiszta szívvel című költeményt tolmácsolta megrázó erővel. A műsor végén több, József Attila halálának évében írt költemények is felcsendültek, melyek már az elmúlás érzetét fejezik ki, mint például a Talán eltűnök hirtelen vagy az Íme, hát megleltem hazámat címűek.

Hiteles muzsika

A költeményeket mintegy kiegészítette, és a gondolatokat aláhúzta a zenei műsor, amellyel Thurzó Sándor József brácsa-, és Thurzó Zoltán zongoraművész örvendeztették meg a hallgatóságot. A magyar szerzők közül Kodály Zoltán Székely keservese domborodott ki, amelyben az indulattól fűtött dallam csendült fel. A Kodály műveken kívül Liszt Ferenc Ébredő Gyermek Himnusza, Farkas Ferenc (1905 – 2000) méltóságteljes Ariosoja, Bartók Béla Este a székelyeknél című kompozíciója, valamint Berkesi Sándor kórusműve Velem vándorolj utamban, Jézus átiratban csendült fel. Nem hiányzott a műsorból Maria Theresia von Paradis híres Sicilianoja, Saint-Saens A hattyú című közismert dallama, Schumann Álmodozása, Chopin Desz-dúr noktürnje, Rahmanyinov Prelűdje, valamint Debussy Szép estje. Brácsán és zongorán szólalt meg a Siciliano, A hattyú, Liszt Ferenc Elfelejtett románca, Bach-Gounod Ave Mariaja, Rahmanyinov Vocalise című darabja, Farkas Ferenc Ariosoja, Villa-Lobos Fekete hattyú dala. A többi darab csak zongorán szólalt meg. Mindkét előadóművész nemcsak hogy a versek érzelemvilágához kapcsolódó hiteles zenét nyújtott, hanem mintegy kiegészítve azt, a maga melodramatikus jellegével teremtett példaértékű teljesítményt. A hallgatóság nagy tetszéssel fogadta előadásukat.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!