ERDON Helyi hírek

2008.12.17. 15:12

Kevésbé csillogó karácsonyvárás

<p>Nagyvárad - Mintha valamelyest szegényesebb lenne a nagyváradi karácsonyi felhozatal a tavalyinál. Bár a különféle kellékek árai nagyjából megegyeznek az egy évvel korábbiakkal, egyelőre kevesen vásárolnak.</p>

A nagyváradi Körös nagyáruház földszintjén az idén is lehet kapni ízléses karácsonyfadíszeket, különféle dekorációkat az illatszerrészleg mellett, de ottjártunkkor ezeket még csak nem is nézegette senki. Egy apró műfenyő 15,9 lejbe kerül, karácsonyi asztal- és ajtódíszeket 1 lejért, de 91 lejért is lehet kapni, s vannak különleges, porcelán karácsonyfadíszek 9,9 lejért. Amúgy a klasszikus, gömbformájú díszeket csomagban árulják, ezek 6 és 21,7 lej közötti összegbe kerülnek.

Díszek választéka

A nagyváradi nagypiacon több helyen is árulnak szaloncukrot, kilója 10 és 12 lej közötti, s mint láttuk, ezeket már elkezdték vásárolni az emberek. Karácsonyi asztaldíszeket 10-12 lejért árulnak, s több standnál is be lehet szerezni karácsonyfadíszeket, árammal működő égőfűzéreket. „A fizetések állítólag 30 százalékkal nőttek tavaly óta, de ezek az árak változatlanok” - mondta kérdésünkre az egyik árus. Kevesen vásárolnak egyelőre, ismerte el, de 25-ig még „sok minden történhet”, tette hozzá. A fűzérek ára 10 és 25 lej közötti, a karácsonyfára való gyöngysorok, csengettyűs fűzérek ára 3 és 5 lej közötti, vannak viszonylag olcsó díszgömbök — egy nagy csomag ára 6 lej körüli — s mindenféle apró cseprő díszek és dekorációk.

Fenyőfák

Fenyőfákat a piacon belül egyetlen helyen láttunk — ott Fehér megyeiek árulnak — a legtöbben viszont a piaccal szemben vannak, ott, ahol a tüzifát  és a szenet lehet kapni. Az árusok biharremeteiek, illetve szintén Fehér megyeiek. Van miből válogatni, árulnak kicsi és nagy ezüstfenyőket, bárki megtalálhatja a kedvére valót. Bár kevesebb árus van, mint tavaly, s az árak nem változtak egy év alatt, az árusok közül többen elpanaszolták: nehezen fogynak a fenyők, már nem keresik a méretes, 100 lejnél drágább fákat. Aki vásárol, kicsi, olcsó fenyőt akar, senki nem hajlandó 40-50 lejnél többet fizetni. Amúgy az árak 20 és 140 lej közöttiek.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!