ERDON Helyi hírek

2016.02.16. 10:13

Kevéssé népszerű táborok

Táborozási lehetőségekről, megvalósításokról, gondokról esett szó a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági igazgatóság (DJST) hétfői sajtótájékoztatóján. Komoly beruházásokra van szükség.

Táborozási lehetőségekről, megvalósításokról, gondokról esett szó a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági igazgatóság (DJST) hétfői sajtótájékoztatóján. Komoly beruházásokra van szükség.

Daniela Băltăţescu ifjúsági tanácsadó, Petruţ Drăgan igazgató, valamint Ciprian Gavra táborokkal kapcsolatos tanácsadó számolt be az igazgatóság tevékenységeiről, egyebek mellett az önkéntesképzésről, a nagyváradi és a vaskohsziklási ifjúsági központokról, különböző projektekről, s nem utolsósorban az ifjúsági táborokról.

Önállóan

Mint elhangzott, kidolgozás alatt áll az új ifjúsági törvény, ennek érdekében regionális konzultációk zajlanak. Fontos lenne világos végrehajtási utasításokat is kidolgozni. Ami a jelenlegi törvényt illeti: tíz éve jelent meg, végrehajtási utasításai mind a mai napig nincsenek. A DJST munkatársai remélik, hogy az új törvény tisztázza majd az Ifjúsági Alapítvánnyal kapcsolatos gondokat is; az alapítvány ugyanis a rendszerváltást követően átvette az akkori UTC vagyonát, beleértve a nagyváradi Ifjúsági Szállodát, s azóta önálló entitásként gazdálkodott vele, anélkül, hogy bárkinek is elszámolt volna. „A tulajdonukban van a romos Ifjúsági Szálló, egy eljegyzési terem, ahol nem zajlanak eljegyzések és egy előadóterem, amely valamikor jól nézett ki” - mondta az igazgatóság vezetője.

Adatok

A DJST fennhatósága alatt lévő váradi ifjúsági központ tavaly 19 ezer lejből gazdálkodott, a vaskohsziklási központ pedig ötezer lejből. A Bihar megyei igazgatóság összesen 74 ezer lejes minisztériumi támogatással rendelkezett ifjúsági projektek támogatására, teljes költségvetése pedig több mint 1,8 millió lej volt, melynek legnagyobb része minisztériumi támogatás volt.

Négy Bihar megyei tábor tartozik az igazgatósághoz, tudtuk meg Ciprian Gavrától. A nagyváradi szállodában a nyár folyamán 441 gyereket láttak vendégül, legnagyobb részük Prahova megyéből érkezett és főleg azért, hogy meglátogathassák a Félixfürdőt. A szezonon kívüli időszakban további 1821 gyereket szállásoltak el itt. Sonkolyoson 243 gyerek vett részt táborban a nyári vakáció folyamán, az év egyéb hónapjaiban pedig további 462. A Brătcuţa völgyi tábort mindössze 258 gyermek látogatta meg egész évben, a jádremetei tábort pedig 69-en. Előbbit többek között azért, mert főleg házikókban szállásolják el a vendégeket, s ez, úgy tűnik, a mai fiatalok körében ez kevéssé népszerű.

Projekt

Azért sem túlságosan keresettek ezek a táborok, mert a szobák többsége nincs ellátva külön mosdókkal. Tavaly több felújítás is zajlott mind a négy helyen, s tervezik, hogy mihamarabb átalakítsák a jádremetei tábort úgy, hogy minden szobához külön mosdó tartozzon. Ez mintegy 75 ezer lejbe kerülne, bíznak benne, hogy kapnak rá minisztériumi támogatást. „A tábor manapság már nem az, ami pár évtizede volt. A gyerekek arra kíváncsiak, hogy van-e színes tévé és internet, háromcsillagos szállodát szeretnének” - jegyezte meg Ciprian Gavra. Ami pedig az árakat illeti: vidéken egy nap 67 lejbe kerül (ez a szállást és napi háromszori étkezést foglal magába) és hatnapos táborokat szerveznek, a váradi szállodában pedig egy nap 72 lej, s ugyancsak hat napig tart egy tábor. Az árakat a minisztérium állapítja meg, a megyei igazgatóságok javaslata alapján. A megyei igazgatóság munkatársa kifejtette: jó lenne, ha a kísérő tanároknak is járna valamennyi pénz, úgy mint valamikor régen, hiszen számukra idegfeszítő a nap huszonnégy órájában felügyelni a gyerekeket, akik azért jönnek, hogy „nagyokat szórakozzanak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!