ERDON Helyi hírek

2013.10.02. 15:20

Kevéssé ismert műveket adnak elő

Japán művészek lépnek fel a Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Shinya Ozaki karmester és Tomoe Kawabata zongoraművész válaszolt az újságírók kérdéseire szerdán.

Japán művészek lépnek fel a Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Shinya Ozaki karmester és Tomoe Kawabata zongoraművész válaszolt az újságírók kérdéseire szerdán.

A két vendégművész nem először jön Váradra: Shinya Ozaki már negyedik éve látogat ide vezényelni egy-két alkalommal, a váradi közönség főleg a filmzenéből készült összeállítások során ismerhette meg. Tomoe Kawabata szintén több alkalommal volt Váradon. Csütörtökön 19 órától A. Hacsaturján Desz-dúr zongoraversenyét, op38, valamint K. Atterberg I., h-moll szimfóniáját adják elő, premierként Váradon. Shinya Ozaki több hazai előadás során vezényelt már, többek között a bukaresti George Enescu filharmónia programjain belül, s 1994-től a marosvásárhelyi filharmónia szimfonikus zenekarának állandó karmestere. Tomoe Kawabata a tokiói konzervatóriumot végezte el, kevéssel később Ausztráliába költözött, s jelenleg is Melbourne-ben él. „Öt kő egy japánkertben” címmel nemrég jelent meg első CD-je, melyen japán zeneszerzők zongorára írt művei hangzanak el.

Flexaton

Shinya Ozaki elmondta: néha mind a zenekar, mind a közönség számára jól jön, ha valami újjal ismerkedhet meg – s ez a hangverseny, melyen két, viszonylag ritkán játszott mű hangzik el, remek alkalom erre. Hacsaturján zongoraműve színes, erőteljes, érzelmeket közvetítő mű, melyet viszont azért adnak elő ritkán, mert egy különleges hangszert igényel, a flexatont. Neki viszont van egy ilyen hangszere, s azt el is hozta Váradra erre az alkalomra. Tomoe Kawabata hozzátette: első alkalommal játssza ezt a művet, nagyon szeret a közönség által viszonylag ismeretlen műveket előadni és sok esélyt lát arra, hogy ez az előadás elnyerje a közönség tetszését. Technikailag nem különösen nehéz, s a zongorajáték nem egy különálló rész, a zenekarral folytatott „párbeszédként” épül az előadásba. A karmester Atterbergről elmondta: amatőr zeneművészként komponált, közben egy védjegyhivatal tisztviselőjeként dolgozott. Az első, ma bemutatandó szimfóniája ambiciózus, hosszú mű.

Rendezvények

Tódor Albert, a filharmónia igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ez a hangverseny is a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat keretében zajlik, akárcsak az október 5-i, melyet a rockfilharmónia tagjaival közösen szerveznek 18 órától, Remember Beatles címmel. Egy hét múlva, október 10-én szervezik meg az Acél Ervin emlékkoncertet, melynek egyik közreműködője Marin Cazacu gordonkaművész, aki annak idején sokat dolgozott együtt a karmesterrel. Nagy vonalakban ugyanazzal a műsorral lépnek fel, mint ami 1963, október 6-án elhangzott, s melyen Acél Ervin elkezdte ötvenéves pályafutását. Drăgoi, Beccherini, Popper és Prokofjev művek hangzanak el, vezényel Jankó Zsolt. Számítanak a karmester fiának és unokájának jelenlétére. Október 13-én a filharmónia művészei közreműködnek Puccini Tosca című operájának előadásában, melynek a Mária Királyné Színház ad otthont.

Az igazgató említést tett még a leckekoncertekről, melyek október 18-án kezdődnek el, illetve arról, hogy együttműködési egyezményt írtak alá többek között a tanfelügyelőséggel a leckekoncerteken való részvétel biztosítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!