ERDON Helyi hírek

2017.10.17. 13:28

Kevés változás segély ügyben

Hétfőtől át lehet venni a fűtési segély megítéléséhez szükséges kérvényeket, adja hírül a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). Kevés változás van tavalyhoz képest.

Hétfőtől át lehet venni a fűtési segély megítéléséhez szükséges kérvényeket, adja hírül a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). Kevés változás van tavalyhoz képest.A kérvényekért egyénileg is lehet jelentkezni, illetve lakótársulások képviselői is jöhetnek, tudtuk meg Consuela Govortól, az ASCO munkatársától. A Teleki (Primăriei) u. 42. sz. alatti hivatal 17. sz. irodájában hétfőtől szerdáig 7.30-tól 16.30-ig, csütörtökön 7.30-tól 18.30-ig, pénteken pedig 7.30-tól 16 óráig várják a jelentkezőket.

Tavalyhoz képest nem változott a segély mértéke, a jövedelemküszöbök is ugyanazok, azonban újdonság, hogy a tanulók esetében az idén már nem kérnek iskolai igazolást arról, hogy nem részesülnek ösztöndíjban, vagy más segélyben a tanintézeten keresztül, ugyanis egyik sem számít be a család nettó havi jövedelmébe. Egy másik újdonság, hogy nem szükséges bizonylatot hozni a polgármesteri hivataltól arról, hogy az illetőnek nincs tulajdonában olyan mezőgazdasági földterület, mely kizárja a segély megítélését, ugyanis az ASCO a polgármesteri hivatallal kötött egyezmény alapján eleve megkapja a földterület tulajdonosok listáját.

Változó mértékű

Azok esetében, akik gázzal, fával, petróleumszármazékokkal vagy árammal fűtenek, 615 lej az egy főre eső havi nettó jövedelem, amíg még jár a segély, a központi fűtéssel rendelkezők esetében pedig az egy főre eső maximális havi nettó jövedelem 786 lej, amennyiben családról van szó, egyedülállók esetében pedig 1082 lej. A segély mértéke változik a fűtésre használt energiahordozótól függően is, például 310,1 és 355 lej közötti jövedelem esetén gázfűtésre a segély 90 lej, petróleumszármazékkal történő fűtésre 34 lej, aki pedig árammal fűt, 144 lejt kap. Áramfűtésre azok a fogyasztók kaphatnak támogatást, akik nem rendelkeznek más fűtési lehetőséggel, illetve gazdasági okok miatt lekapcsolták őket a központi, vagy gázfűtésről, de áramszolgáltatásra vonatkozó, érvényes szerződéssel rendelkeznek. Központi fűtésnél a 155 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkezők esetében a támogatás a fűtési költségek 90 százaléka, egyedülálló személyek esetében pedig 100 százaléka. A legkisebb támogatás 5, illetve egyedülállók esetében 10 százalékos.

Kizáró ok

Továbbra is kizáró ok, ha például valaki saját lakásán kívül más lakóterülettel, tíz évesnél újabb gépkocsival, vagy motorbiciklivel rendelkezik, háromezer lejt meghaladó bankletéttel, vagy olyan mezőgazdasági földterülettel, mely egyedülállók esetében évi ezer eurót, családok esetében pedig évi 2500 eurót meghaladó termést hoz.

Akárcsak tavaly, bizonyos segélyek nem számítanak be az egy főre eső havi nettó jövedelem kiszámításába, ilyen például a gyermeknevelési, illetve a családi pótlék, vagy az egynapos alkalmi munkát vállalók jövedelme.

A dossziék átvételéről a későbbiekben fog tájékoztatni az ASCO. További információk a fűtési segélyről, illetve letölthető kérvények a polgármesteri hivatal honlapján, a www.oradea.ro honlapon is találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!