ERDON Helyi hírek

2013.06.11. 14:32

Két egymást követő hangverseny

Szerdán este egy valódi arany fuvolát szólaltat meg Ion Bogdan Ștefănescu a Nagyváradi Filharmóniában szervezett koncerten, csütörtökön pedig újabb komolyzenei hangverseny zajlik.

Szerdán este egy valódi arany fuvolát szólaltat meg Ion Bogdan Ștefănescu a Nagyváradi Filharmóniában szervezett koncerten, csütörtökön pedig újabb komolyzenei hangverseny zajlik.

A holnap este hét órai hangverseny a stílusosan Arany Fuvolának nevezett turné részét képezi és amint a mai sajtótájékoztatón elhangzott, húsz „komolyzenei slágert” hallgathat meg a nézőközönség, melyek egy részét eredetileg is fuvolára írták, egy részét pedig átdolgozták. Többek között Bach, Vivaldi, Haydn, Schuman, Godard, Chopin, Ceaikovski, Rachmaninov, Gershwin és Johnny Răducanu művei szerepelnek a programban. Horia Mihail zongoraművész elmondta: az előadás során Ion Bogdan Ștefănescu fuvolaművész zenetörténeti kalandozásra invitálja a közönséget, s ő maga egy eredeti, 18 karátos aranyból készült Muramatsu fuvolát szólaltat meg, melynek hozzávetőleges értéke százezer euró. A turné során hét várost ejtenek útba, Nagyváradra Bukarestből érkeztek és a következő, egyben utolsó állomás Tulcea.

Változott a program

A csütörtöki hangverseny két vendégművészével is alkalmunk nyílt beszélni a sajtótájékoztatón. Egyikük Robert Chambers amerikai trombitaművész, aki 2001 és 2004 között a Nagyváradi Filharmónia első trombitása volt, s aki nagyváradi, magyarul is beszélő feleségével jött Váradra, nem utolsó sorban családlátogatásra. Elmondta: J.B.G. Neruda Esz-dúr trombitaversenye valószínűleg első alkalommal hangzik el Váradon, a közönség egy stilisztikailag Mozart és Haydn műveihez hasonló, „barokkhoz közeli”, de annál mégis egy kevéssel korszerűbb művet hallgathat majd meg, melyet egyúttal komplikált hangszerelés jellemez, emiatt korabeli hangszerekkel nagyon nehezen lehetett eljátszani.

A koncert másik vendégművésze eredetileg a spanyolországi Alfonso Saura karmester lett volna, aki viszont megbetegedés miatt múlt hét csütörtökön lemondta a fellépést. Tódor Albert, a filharmónia igazgatója az utolsó pillanatban sikerült leszerződtesse Leonard Dumitriu karmestert, aki, mint tegnap elmondta, örül, hogy eleget sikerült tennie a váratlan meghívásnak. Emiatt a program is változott: Mendelsson-Bartholdy c-moll szimfóniája helyett Mozart A színigazgató című művének nyitányát játsszák el, valamint Haydn 93. D-dúr szimfóniáját, mellyel kapcsolatban Dumitriu elmondta: ezt a klasszikus művet Nagyváradon még soha nem tűzték műsorra. Lágy hangzás és fokozatos erősödés jellemzi, a közönség élvezni fogja, de a zenekar számára is kellemes játékot biztosít.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!