ERDON Helyi hírek

2016.09.12. 14:56

Keresztény értékrendre neveljünk

A tanulás nem azt jelenti, hogy örök hűséget fogadunk a formaldehidnek – minden tanulás, ami valamivel előrébb mozdít – hangzott el az Ady Endre Középiskola évnyitó ünnepségén.

A tanulás nem azt jelenti, hogy örök hűséget fogadunk a formaldehidnek – minden tanulás, ami valamivel előrébb mozdít – hangzott el az Ady Endre Középiskola évnyitó ünnepségén.

Kirkósa Enikő magyartanár köszöntötte a meghívottakat és résztvevőket, majd Vad Márta iskolaigazgató kapott szót. Nem könnyű tanévnyitó beszédet mondani, jegyezte meg, hiszen nem lehet hosszú, a tartalmának viszont ütősnek kell lennie. Két ötödik és öt kilencedik osztály indul ettől a tanévtől, sok szülő és diák tisztelte meg bizalmával ezt az iskolát, akár kitehetnék a „megtelt” táblát, hiszen minden induló osztály maximális létszámmal kezdi a tanévet – mondta az igazgató.

Tanulni jó

Az iskola mottója „Mert tanulni jó”, hangzott el, s ennek kapcsán az igazgató egy volt diák, Mărcuţiu-Rácz Dóra ehhez kapcsolódó blogbejegyzéséből idézett. „Csak annyit akarok kihozni ebből a ritka hosszú bejegyzésből, hogy nekem is voltak buktatóim. Neked is vannak, és lesznek. De mindig felül lehet rajtuk kerekedni. Keress valamit/valakit, aki inspirál, akitől tanulhatsz. (…) És ohó, tanulás alatt nem csak azt értem, hogy leülsz örök hűséget fogadni egy formaldehidnek, vagy meg se válsz az anatómiai kisokosodtól. Minden tanulásnak számít, ami valamivel előrébb mozdít, mint ahol most vagy. (Végre valahára lefordítottam a "Mert tanulni jó", mottót, pedig évekig annyit pikkeltem rá.)” – hangzott el.

Biró Rozália szenátor a bátorság és a kíváncsiság szerepét hangsúlyozta ki: fontos bátran lépkedni, kihasználni minden alkalmat úgy, hogy közben ne veszítsük el azt a kíváncsiságot, mely segít rácsodálkozni mindenre és meglátni azt, ami szép. Olyan iskola ez – folytatta – ahová büszkén jönnek a diákok és amelyet nem cserélnének el semmivel. Az, hogy huszonöt osztály indul, azt jelenti, erősödünk, gyarapszunk, egyre tarkábbak leszünk és egyre többet tudunk nyújtani. A szülők is büszkék lehetnek arra, hogy ide jár gyermekük. Olyan fiatalokat neveljünk, akik keresztény értékrenddel és erős gyökerekkel rendelkeznek. Végül szeretettel és tisztelettel teljes tanévet kívánt diákoknak és pedagógusoknak.

Szelíd öröm

Csűry István királyhágómelléki református püspök az egyházkerület üdvözletét továbbította, majd arról szólt: bizonyára sokan vannak, akik nem lelkesednek azért, hogy vége a nyárnak, kezdődik az iskola, de a Biblia ma arra tanít: teljünk meg lélekkel. Isten látja, hogy mi telni szeretnénk azzal a lelkülettel, melyet ő ad. Van felülről való lélek és kérhetjük Istent, hogy alakítson ki bennünk egy új lelkiséget.

Pék Sándor esperes Szent Pál Apostol szavait idézte: „Örüljetek az Úrban mindig”. Mi vajon minek örülünk? Talán a szombat esti táncnak, vagy a legújabb okos-telefonnak, vagy annak, ami emeli az adrenalinszintünket, de az ige arra tanít, hogy az igazi öröm nem a dolgok birtoklásából születik, hanem a találkozásokból és a többiekkel való kapcsolatból. Az Istentől származó szelíd örömet és sok sikert kívánt Böcskei László megyés püspök nevében is.

A meghívottak között jelen volt Huszár István városi tanácsos és Sas Sándor iskoláért felelős rendőrtiszt, továbbá Ciubotariu Éva aligazgató is.

Jó helyen

„Mi, szülők, mindig aggódunk, hogy a gyermekünk jó helyre került-e, de biztosak lehetünk benne, hogy itt a legjobb helyen vannak” – mondta Szabó Csaba, a szülőbizottság elnöke, aki azt is kihangsúlyozta: a tóga és a pódium nem mindig emel, közeledjünk a fiatalokhoz, értsük meg őket, s tanítsuk őket az örök értékekre, mint a hit, a becsület és a haza.

Az ötödikeseket egy nyolcadikos diáklány köszöntötte, majd a kilencedikesek rímbe faragott köszöntése következett, melyet egy tizenkettedikes diáklány olvasott fel. „Most ți vagytok a nagyok közt a kicsik” – hangzott el, s arról is szó esett: ők maguk is meg fognak lepődni azon, mennyi mindent fog majd kihozni belőlük ez az iskola.

Ezt követően Nagy Enikő és Buna Boglárka, az ötödik osztályosok osztályfőnökei átadták az ötödikeseknek azokat a nyakkendőket, melyek Adys létüket is jelképezik. Később a kilencedikesek osztályfőnökei is átvették a nyakkendőket, melyeket utóbb kiosztottak a diákok között.

Meglepetés

A megnyitó meglepetéssel folytatódott: a budapesti Rajkó-Talentum Tánc-és Zeneművészeti Iskola diákjai zene- ének- és táncbemutatót tartottak. Mint megtudtuk, ettől a tanévtől kezdődően az iskola támogatásával az Ady líceumba járó diákoknak is lehetőségük lesz ingyenes zene- és tánctanulásra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!