ERDON Helyi hírek

2018.02.08. 13:21

Kedvező a pillanat az eladósodásra

<div>Február 8-án, csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Kirei Melinda városi frakcióvezető és Kis Gábor önkormányzati képviselő.</div>

Február 8-án, csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Kirei Melinda városi frakcióvezető és Kis Gábor önkormányzati képviselő.

Kirei Melinda, az RMDSZ nagyváradi frakcióvezetője az országos adóhatóság (ANAF) elnökének körlevelére hivatkozva kijelentette: a híresztelésekkel ellentétben mégse kell személyesen leadnia az adóhivatalban a kétszázalékos adófelajánlásra vonatkozó D230-as formanyomtatványt azoknak, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, elég, ha egy kézzel írott felhatalmazást, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolatát csatolják ehhez. Ez a biztonság kedvéért kell, mert egyébként az űrlapon is van egy olyan bekezdés, mely a felhatalmazásról szól. Ugyanakkor arra buzdított mindenkit, hogy ajánlja fel a jövedelme két százalékát.

Az önkormányzat által kidolgozott 2018-as költségvetés-tervezetre áttérve, a tanácsos asszony sérelmezte, hogy 0 (nulla) százalék van előírányozva az ifjúsági tevékenységek támogatására, holott, mint mondta, az ifjúsági programok támogatására törvény kötelezi az önkormányzatokat. Azt mondta: álláspontjuk szerint legalább 100 ezer lejt kellene a fiatalok számára elkülöníteni, és lenne is honnan, hiszen az idén várhatóan 2,6 százalékkal növelik a bérleti díjak árát. Ezekből 2016-ban 27,7 millió lejjel gyarapodott a büdzsé, az emelkedés nyomán pedig várhatóan 670 ezer lejjel több pénz fog befolyni, bőven lenne tehát forrás a 100 ezer lej fedezésére. Azt is megjegyezte: 2016-ban 10 ezer lej állt rendelkezésre ifjúsági tevékenységek lebonyolításra, melynek 92 százaléka le lett hívva, tehát nem felel meg a valóságnak az, hogy ha van forrás, ez nem kerül felhasználásra.

Kultúra

Kis Gábor frakciótag két dolgot kommentált a városházán a költségvetés-tervezetről szervezett közvitán elhangzottakkal kapcsolatban. Felidézte, hogy Eduard Florea gazdasági igazgató arról beszélt, hogy az NGO-nak szánt keretösszeg kétharmadát a román színház költötte el az UNITER-gála szervezésére. Az RMDSZ-es képviselő szerint jó lenne, ha az idén is a civil szervezetek rendelkezésére állna pénzforrás, és akkor ez az összeg teljes egészében az NGO-k által kerülne felhasználásra, mert ezek önfenntartóak, míg a színházak az adófizetők pénzéből működnek. Azt javasolta: a három kulturális intézmény, vagyis a két színház és a filharmónia számára legyen 50-50 ezer lej elkülönítve normatív alapon (melyek aztán az évek múlásával kiegészülnének) az általuk letett projektek, fesztiválrendezések, művészi produkciók társfinanszírozására. Az ingatlan-, telek- és jövedelemadókból származó jövedelmek 1 százaléka forrás lehetne ehhez. A jelzett három kulturális intézmény tehát összesen 150 ezer lejben részesülne, míg a civileknek 300 ezer lej lenne félretéve az elképzelése szerint.

A továbbiakban a tanácsos azon meggyőződésének adott hangott, hogy az önkormányzatoknak alárendelt vállalatok nonprofit alapon kellene működjenek, nem úgy kéne kezelni ezeket, mint profittermelő gyárakat. Megítélésében a turizmusra és a kulturára kellene nagyobb figyelmet fordítani, mert a trendek azt mutatják, hogy a következő tíz években az ipari parkok után ez a két ágazat lesz majd a leginkább jövedelemtermelő. Hozzátette: az infrastrukturális fejlesztéseket önerőből és uniós pályázatokból kell megoldani, és nem kell megriadni a bankhitelek, kölcsök felvételétől sem, mert ezek konstrukciója miatt „most kedvező a pillanat az eladósodásra”.

Végül egy másik témára áttérve Kis Gábor a zöldenergia mellett tette le a garast, azt hangoztatva, hogy a szilárd fűtőanyagok kiküszöbölésére kéne törekedni a megújuló energiaforrások javára.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!