ERDON Helyi hírek

2017.12.27. 11:19

Karácsonyi ünnepi műsor a filharmóniában

Csütörtök este karácsony ünnepének hangulatát élhették át mindazok, akik részt vettek a nagyváradi állami filharmónia hangversenyén. Csajkovszkij-, Buxtehude- és Mendelssohn-Bartholdy-művek csendültek fel az Enescu-Bartók hangverseny teremben, mely újfent megtelt hallgatósággal.

Csütörtök este karácsony ünnepének hangulatát élhették át mindazok, akik részt vettek a nagyváradi állami filharmónia hangversenyén. Csajkovszkij-, Buxtehude- és Mendelssohn-Bartholdy-művek csendültek fel az Enescu-Bartók hangverseny teremben, mely újfent megtelt hallgatósággal.

A karmesteri teendőket a filharmónia állandó dirigense, Romeo Rîmbu látta el, a meghívott szólóénekes Carmen Gurban szoprán volt. A hangverseny sikeréhez hozzájárult a zenei intézmény nagy tudású, kitűnő énekkara, valamint az általam sokat és megérdemelten dicsért szimfonikus zenekara. A filharmónia nagyszerű műsort állított össze, ezért a hallgatóság a komolyzenén keresztül már csütörtökön – advent idején – adózhatott a Megváltó születésének.

Elsőként Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) szimfonikus szvitje, a Diótörő hangzott el, a szimfonikus zenekar tolmácsolásában, Romeo Rîmbu karmester dirigálásával. A Diótörő egy tündérmese, melyből a szerző egy egész estét betöltő három felvonásos balettet varázsolt. A mű Alexandre Dumas műve alapján készült, ő viszont a német romantika nagy alakja, E. T. A. Hoffmann meséjét, A diótörő és az egérkirályt dolgozta fel. A balett kivonatát, a Diótörő szvitet 1892. március 19-én mutatták be a Szentpétervári Zenei Társaság közönsége előtt, a szerző vezényletével. A teljes balettet 1892. december 18-án mutatták be a szentpétervári Mariinszkij Színházban. A szvitben a színesen hangszerelt társasjáték előtt kis nyitány hangzik el, ezután hat karaktertánc következik. Szimfonikusaink egyet sem hagytak ki, a teljes szvit elhangzott, a közönség nagy megelégedésére. Rîmbu mester nagyra értékelte a zenekar tagjainak játékát, ezért egyénileg, de szólamonként is dicséretben részesítette őket.

Egy gyermek születik

Szünet után Dietrich Buxtehude (1637–1707) dán-német orgonistának, a barokk kor egyik legfontosabb zeneszerzőjének két művét – Egy gyermek születik, BuxWv 13 és Zengjen víg énekszó BuxWv 52 – hallgathattuk meg, a szimfonikus zenekar és a filharmónia énekkarának előadásában. Az Egy gyermek születik kantátát a karácsony utáni vasárnapra komponálta a szerző, a Zengjen víg énekszó pedig a középkor egyik legkedveltebb karácsonyi éneke volt (műsorfüzet). A továbbiakban Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző 1837-ben szerzett, szopránszólóra, vegyes kara és zenekara komponált 42. zsoltára csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, mely ezúttal is megtelt komolyzenét kedvelő közönséggel. A szólóénekes Carmen Gurban volt, a Kolozsvári Nemzeti Opera szólistája; szépen csengő hangja kellemes színfoltja volt a csütörtök esti koncertnek. A hangverseny sikeréhez nagyban hozzájárult a filharmónia énekkara, Lászlóffy Zsolt karigazgató irányításával. Igazi ünnepi hangulatban zárult 2017 utolsó hangversenye a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Jöhet az évad második fele, mely a 2018. január11-én sorra kerülő – és 12-én, 13-án megismétlendő – újévi hangversennyel kezdődik.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!