ERDON Helyi hírek

2017.12.25. 17:04

Karácsonyi szentmise a Szent Márton Öregotthonban

December 24-én, vasárnap délután Böcskei László nagyváradi megyés püspök a Szent Márton Öregotthon kápolnájában mutatott be karácsonyi szentmisét az intézmény lakói és alkalmazottai számára.

December 24-én, vasárnap délután Böcskei László nagyváradi megyés püspök a Szent Márton Öregotthon kápolnájában mutatott be karácsonyi szentmisét az intézmény lakói és alkalmazottai számára.Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, Exc. Böcskei László megyés püspök ezúttal is ellátogatott karácsonykor a várad-szőllősi Szent Márton Idősek otthonába. Az intézmény kápolnájában bemutatott ünnepi szentmise bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet: a Szentírásból értesülhetünk arról, hogy az éjszaka sötétjében az angyalok szózata ébresztette fel az egyszerű pásztorokat, akik aztán elindultak megkeresni a világra született Megváltót. Úgy fogalmazott: idén is közösen ünneplik meg Isten fiának megtestesülését, a pásztorokhoz hasonlóan elindulnak, hogy találkozzanak az Úrral, megismerjék, felfedezzék a közénk érkező Krisztust.

Kihívás és felelősség

Homíliájában arról beszélt az egyházmegye főpásztora, hogy a karácsony egyszerre kihívás és felelősség is nekünk. Nemcsak jelekről van szó, hanem arról, hogy Isten cselekszik az ember érdekében, lépést tesz felénk, beteljesíti a nekünk tett ígéreteit. Van egy emberi terv, elképzelés, amit Isten akarata átrendez, háttérbe szorít, és az emberi akarat csupán egy szabad elhatározás alapján megszületett döntés formájában érvényesül, hiszen karácsonyt is megelőzte az angyali üdvözlet, vagyis Isten kezdeményezett először.

Az üzenetének elfogadására, befogadására mindnyájan alkalmasak vagyunk, kivétel nélkül, hiszen a pásztorok is egyszerű emberek voltak. Nem töprengtek sokat, hanem elindultak, fogékonyak voltak a rendkívüliségre, felbátorította őket az, hogy valami különleges történik a közelükben, és ez kimozdította őket a mozdulatlanságukból, a megszokott rutinjukból. Akik tehát a társadalom peremére szorultnak hiszik magukat, magányosak, idősek, tolószékben vannak, vagy korlátozottak a mozgási lehetőségeik, mint például az öregotthon lakói, ők is alkalmasak arra, hogy a hozzánk érkező Krisztus számára ajtót nyissanak. Isten terve ugyanis sajátságos utakon jut kifejeződésre, valósul meg, ne álljunk tehát útjába csak azért, mert mi azt gondoljuk, hogy minket úgyis elkerül a jósága és a szeretete. Az igazi karácsony egyik lényege ugyanis abban rejlik, hogy nem adjuk fel a kiválasztottságunkból fakadó méltóságunkat, hiszen Isten azért testesült meg, hogy felemeljen minket. Ez azonban felelősséggel is jár, mert az Istennel való találkozás akkor igazi, ha a külső fény mögött ott lobog a belső lelkesedés tüze, hogy a mi lelkünkben is meg tudjon születni a kis Jézus.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!