ERDON Helyi hírek

2017.12.21. 11:05

Karácsonyi koncert lesz ma a filharmóniában

Két különböző arcát mutatja meg a karácsonynak a váradi filharmónia ünnepváró koncertje. A mai hangverseny beharangozó sajtótájékoztatóján Foica László és Romeo Rîmbu mondott el részleteket.

Két különböző arcát mutatja meg a karácsonynak a váradi filharmónia ünnepváró koncertje. A mai hangverseny beharangozó sajtótájékoztatóján Foica László és Romeo Rîmbu mondott el részleteket.

Karácsonyi hangversenyre várja ma a publikumot a Enescu-Bartók hangversenyterembe a nagyváradi filharmónia. A 19 órakor kezdődő koncert műsorán: P. I. Csajkovszkij – Diótörő – szimfonikus szvit; D. Buxtehude – Egy gyermek születik, BuxWv 13 – In dulci jubilo, BuxWv 52; F. Mendelssohn-Bartholdy – 42. zsoltár – „Wie der Hirsch schreit”. Vezényel: Romeo Rîmbu. A karmester tegnap elmondta: a hangverseny első része a karácsony misztikus, álomszerű sztrátumát mutatja be, a gyermeki álmot, várakozást, míg a szünet utáni második vallásos töltetű lesz. Foica László hozzátette: azon ritka esetek egyike a Diótörő, ahol a balettnél hamarabb mutatták be magát a zeneművet.

Részletek

Elsőként tehát Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) szimfonikus szvitje, a Diótörő fog felcsendülni. A Diótörő című balettet 1892-ben komponálta Csajkovszkij, E. T. A. Hoffmann novellája nyomán írt librettóra. A műben a zeneszerző a gyermekkor mikrokozmoszával, a fantázia és valóság között fennálló örökös interferenciával foglalkozik. A balett zenéjéből készült Diótörő szimfonikus szvit 1892. március 7-i bemutatója megelőzte a színpadi előadásét. A folytatásban Dietrich Buxtehude (1637/1639–1707) Egy gyermek születik, BuxWv 13 és In dulci jubilo, BuxWv 52 című kantátáit hallhatja a nagyérdemű. Buxtehude dán származású német orgonista, a barokk kor egyik legfontosabb zeneszerzője. Orgonára írt művei a barokk orgonairodalom törzsanyagához tartoznak, gyakran hangzanak el hangversenyeken és templomi szertartásokon. Rengeteg vokális és hangszeres műfajban alkotott és sok későbbi zeneszerzőre – például Johann Sebastian Bachra – nagy hatással volt. Koncertünk záró részében Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) 42. zsoltár – Wie der Hirsch schreit című alkotása hangzik el. 1837-ben komponálta a művet, melynek bemutatójára Lipcsében került sor 1838. január 1-jén, a zeneszerző vezénylete alatt.

Ismert szopránénekes

A meghívott szólista Carmen Gurban szopránénekes, a kolozsvári Román Nemzeti Opera szólistája, egyben hazai szinten is az egyik legelismertebb és legkeresettebb énekesek közé tartozik. 1990-ben kezdte el operaénekesi pályafutását, azóta az ország minden operájában, zenés színházában és filharmóniájában fellépett, emellett számos külföldi koncertkörúton is részt vett (Ausztria, Franciaország, Olaszország, Hollandia). Nemzetközi díjak sorát nyerte el, olyan zenei központokban, mint Toulouse, Bilbao, Barcelona, Bécs, Róma. 2011-ben, a Bukaresti Nemzeti Opera által rendezett VIP-díjkiosztó gálán A Legjobb Operaénekes díját érdemelte ki. Repertoárja magába foglalja az operairodalom legjelentősebb szerepeit, Mozart, Bizet, Gounod, Verdi, Puccini operaszerepei mellett rendkívül jártas a népszerű operett-irodalomban is (J. Strauss, Lehár, Kálmán), de ugyanakkor az oratorikus repertoárt is híven ápolja (Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Verdi, Mendelssohn, Brahms, Dvořák, Mahler, Britten). A koncertet ezúttal ismét az intézmény állandó karmestere, Romeo Rîmbu vezényli. A program a Filharmónia Énekkarával egészül ki, melyet ismét Lászlóffy Zsolt karigazgató készített fel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!