ERDON Helyi hírek

2015.12.16. 12:31

Karácsonyi koncert a filharmóniában

Három zenemű csendül fel csütörtök este hét órától a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében. Vezényel Jankó Zsolt, szólistaként Demény Balázs zongoraművész is fellép.

Három zenemű csendül fel csütörtök este hét órától a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében. Vezényel Jankó Zsolt, szólistaként Demény Balázs zongoraművész is fellép.

A holnap esti hangversenyt Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra (op. 25) című műve nyitja meg, melyet Demény Balázs zongoraművész szólaltat meg zongorán a váradi filharmónia zenekarának kíséretében. A címben jelzett gyermekdal nem más, mint a Hull a pelyhes fehér hó című közismert karácsonyi dal, amelyre még Mozart is írt variációkat. A Dohnányi Ernő humorából is ízelitőt adó művet a karácsonyi ünnepekre való készülődés jegyében, valamint Dohnányi Ernő halálának ötvenötödik évfordulója alkalmából szólaltaja meg a szólista és a zenekar. A mű egyébként Nagyváradon premierként csendül fel. A Váradon már több alkalommal fellépett Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron, zenei tanulmányait szülővárosában kezdte Búzás Pál tanítványaként. Az idők során számos mesternél csiszolta tudását, jelenleg Száva Györgynél és Pascal Devoyonnál tanul. Több versenyen vett részt kiemelkedő eredménnyel, hogy csak a legutóbbi sikerét említsük, az idén a meiningeni "Hans von Bülow" Nemzetközi Zongoraverseny első- és közönségdíjasa lett. Rengeteg helyen fellépett már az ifjú zongoraművész, aki a 2014/15-ös évadban olyan rangos fesztiválok és helyszínek meghívottja volt, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a Gasteig München, a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenyterme, vagy a Berlini Filharmónia Nagyterme.

Kórusművek

A csütörtöki koncerten felcsendül továbbá J.S. Bach Jesus Bleibet meine című korálja a 147. kantátából, majd szünet után Antonio Vivaldi egyik legkedveltebb darabja a Gloria (RV 589) című műve a filharmónia zenekara és énekkara előadásában, a karmester Jankó Zsolt, karigazgató Lászlóffy Zsolt. Mindkét művet a karácsonyra való tekintettel tűzte műsorára a filharmónia. A Vivaldi kompozícióról szólva Jankó Zsolt elmondta, hogy azt Vivaldi éppen háromszáz évvel ezelőtt, 1715-ben komponálta, amikor ő elhagyott, vagy árva lányoknak fenntartott intézményben dolgozott. Ezért a Glóriát eredetileg női karra komponálta, a ma esti koncerten azonban a filharmónia vegyeskara fogja megszólaltatni a latin miseszövegre írt művet. A szólókat Tempfli Mária és Ancuţa Pop szopránénekesnők és Sebastian Vaida kontratenor fogják énekelni, mindhárman a filharmónia énekkarának tagjai. „Karácsonyra nem lehet ennél a műnél megfelelőbbet találni”, fogalmazott Jankó Zsolt, hozzátéve, hogy ez egy igazi slágerdarab, Vivaldi miséi közül a legjelentősebb.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!