ERDON Helyi hírek

2017.12.06. 10:19

Kampánnyal népszerűsítik majd a hulladéktárolót

Hasznos a nagyváradi Thurzó Sándor utcán a Grigorescu lakónegyedbe vezető közúti felüljáró felhajtója mellett lévő szelektív hulladéktározó, de még több polgárt várnak oda, ezért fognak kampányolni.

Hasznos a nagyváradi Thurzó Sándor utcán a Grigorescu lakónegyedbe vezető közúti felüljáró felhajtója mellett lévő szelektív hulladéktározó, de még több polgárt várnak oda, ezért fognak kampányolni.

A 2500 négyzetméteres váradi létesítményben tizenkét különböző konténerbe tizenkét különböző típusú hulladékfaját lehet vinni. Mint arról már beszámoltunk, újrahasznosítható hulladékokból, azaz műanyagból, papírból, kartonból, üvegből, fémből, kerti hulladékból, elektronikai eszközökből, autóakkumulátorokból korlátlan mennyiséget fogadnak a telepen, a többi hulladéktípus esetében viszont korlátozták a lerakható mennyiséget. Ilyen hulladékok az építkezési törmelékek, a kiszuperált bútorok, a használt étolaj, a rovarirtó és festékes kannák, a használt autógumi, a neoncsövek, az elemek, a lejárt orvosságok. A konténerek kapacitása 30 köbméter, ennyi hulladékot tudnak fogadni naponta, a nap végén szükség esetén kiürítik a konténereket. A megnyitás után a váradiak máris kihasználták a lehetőséget és az első hetekben előszeretettel vitték oda hulladékaikat. Mint Pálhegyi Zoltántól, a nagyváradi köztisztasági szolgáltatást ellátó RER Ecologic Service vállalat igazgatójától megtudtuk, még nem összesítették a telep megnyitása óta behozott hulladékmennyiséget, de a körülbelül egy hónap alatt, mióta működik, naponta tíz-húsz között mozog a tárolóba hulladékot hozó személyek száma. Az is megállapítható, hogy egyelőre építkezési törmelékek került oda a legtöbb. Pálhegyi Zoltán a Bihari Naplónak kifejtette, hogy úgy tűnik, az emberek elégedettek a szelektív tározóval, igaz, az elégedettségüket növeli, hogy a telepen ingyen átveszik tőlük a hulladékokat. Az igazgató hozzátette, hogy eddig még csak azok vették igénybe a szelektív hulladéktározó szolgáltatásait, akik a sajtóból értesültek annak a létéről, de a RER éppen a napokban indít kampányt, ami abból áll majd, hogy a novemberi számlákkal együtt egy szórólapot is adnak az ügyfeleknek, amelyen rajta lesz a telep helyszíne és órarendje, és csak a kampány beindítása után lehet majd lemérni azt, hogy mekkora a váradiak reális igénye az ingyenes szelektív hulladéktározó szolgáltatására, fejtette ki az igazgató.

Tudnivalók

Azok, akik a szelektív tározóba akarják vinni hulladékaikat, mindenképpen vigyék magukkal a személyi igazolványukat, mert csak azok a váradi illetőségű polgárok vihetik ide hulladékaikat, akiknek van szerződésük a RER-rel, és napra készen ki is fizették a szemétszállítási díjat. Ha a polgár magánházban lakik, akkor vinnie kell magával egy másolatot a legutóbbi elismervényről, hogy kifizette a RER-es számláját, ha pedig tömbházban lakik, akkor meg kell mondja, hogy melyik lakótársuláshoz tartozik, és a RER helyszínen lévő munkatársa ellenőrzi azt, hogy az illető lakószövetség kifizette-e a szemételszállítást, vagy sem. A tározó hétfőtől szombatig tart nyitva, nyári időszakban, azaz március-október között reggel nyolctól este nyolcig, a téli időszakban pedig, vagyis a november-február időintervallumban reggel kilenctől délután öt óráig. A tározó vasárnaponként zárva van.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!