ERDON Helyi hírek

2019.08.28. 13:51

Kamionon érkezik Nagyváradra az operaelőadás

Turnéja során a Magyar Állami Operaház kamionszínpada Nagyváradra is begördül: szeptember elsején, vasárnap este nyolc órától a Szent László téren Donizetti Szerelmi bájitalát láthatja a nagyváradi közönség.

Turnéja során a Magyar Állami Operaház kamionszínpada Nagyváradra is begördül: szeptember elsején, vasárnap este nyolc órától a Szent László téren Donizetti Szerelmi bájitalát láthatja a nagyváradi közönség.

„Házhoz jön” az opera az őszi hónap első napján Nagyváradon: míg a budapesti Operaház felújítás alatt áll, a Magyar Állami Operaház többek között Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézik a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Kárpát-Haza OperaTúra ötvözéséből született Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullámában. 2019. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion: eddig a Kolozsvári Magyar Napokat, Torockót, a marosvásárhelyi Vásárhelyi Forgatagot és Dévát látogatták meg, ma Temesvárra gurulnak be, majd Arad és Nagyszalonta után vasárnap Nagyváradra érkeznek. Így tehát a hétvégén két Bihar megyei településen is megörvendeztetik a műfaj kedvelőit: Nagyszalontán a Hajdúk terén kezdődik az előadás, Nagyváradon az eseménynek vasárnap a Szent László tér ad otthont, szintén este nyolc órától. Az ingyenes, szabadtéri koncertre közel 400 ülőhelyet biztosítanak, amit az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni – mondta el Zatykó Gyula magyarságügyi tanácsadó a tegnapi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az önkormányzat a helyszín, illetve az áram- és vízhálózathoz való csatlakozás biztosításával járul hozzá az előadáshoz.

Bár az operaelőadást beharangozó sajtótájékoztatón személyesen nem volt jelen, a turnéról videóüzenetben beszélt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója. „A Magyar Állami Operaház szándéka eljutni a határon túli magyar testvérekhez, akár olyan helyekre, falvakba is, ahol nem okvetlenül adottak az opera, ennek a csodálatos műfajnak a feltételei. Azt is ki szeretnénk próbálni ilyenkor, hogy annak ellenére, hogy magyar nyelven játszunk, talán a többségi nemzet tagjai sem vetik ki szívükből ezt az élményt, tehát alkalmassá válhat az opera arra, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket” – emelte ki. Nem ez lesz az utolsó útja a kamionszínpadnak Nagyváradra, ugyanis minden második évben szeretnének eljutni a Körös-parti városba, két év múlva egy Mozart-műsorral terveznek visszatérni – tette hozzá.

Az előadásról

Donizetti Szerelmi bájitalának főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab Toronykőy Attila tavaly nagy sikerrel debütáló rendezésben lesz látható, aki, tekintettel a produkció különleges adottságaira, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget adva az előadásnak, és a színpadként szolgáló platón túl magát a kamiont is bevonva a rendezésbe. A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban az Opera kiváló énekművészei lépnek fel. Nagyváradon Adinát a világhírű Miklósa Erika formálja meg, Nemorinót a fiatal Ninh Duc Hoang Long, a kuruzsló Dulcamara doktort Kiss András, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos, Giannettát pedig Bernáth Éva énekli. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), a 30 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország kormányának támogatásával valósulnak meg.

A programról

A Gördülő Opera majd’ 75 éves programsorozata először a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útjára a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját. 60 év szünet után, 2014-ben indította ismét útjára a Gördülő Operát a Magyar Állami Operaház.

 

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!