ERDON Helyi hírek

2009.01.07. 08:16

Újévi koncert két alkalommal

<p>Szatmárnémeti - Csütörtökön és pénteken, 18.30 órakor, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia termében kerül sor a zenekar újévi koncertjére. A Strauss–művek mellett zenei meglepetésekre is számíthat a zenekedvelő közönség.</p>

— Minden év vége a zenekarnak azt jelenti, hogy nyugat–európai országokban turnézik — tájékoztatott Fátyol Rudolf, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója. — Ebben az évben az eddigieknél hosszabb turnékon vett részt a zenekar. Három hetet töltöttek Franciaországban, majd két hetet Németországban. A zenekar bejárta az egész Franciaországot együtt a kolozsvári Román Opera balett–táncosaival. Németországban csak a szatmári zenekar koncertezett. Düsseldorfban, Wuppertalban és Hildenben a zenekar megtartotta telt házas újévi koncertjeit. Közben itthon sem állt meg a zenei élet. A zenekart úgy osztottuk meg, hogy a kamarazenekar tagjai a nyíregyházi muzsikusokkal együtt több koncerten léptek fel.

A templomi koncerteket illető tervem nagyon bevált. Minden egyházfelekezet szeretettel fogadta a zenekart, így nagy sikerrel szerepeltünk a Szatmár–Kültelek református templomban, a nagykárolyi Kalazanci Szent József–templomban plébánia stb., ezenkívül még sok meghívásnak kell eleget tegyünk. Ezeken a hangversenyeken többnyire Vivaldi–művek voltak műsoron, ezekről L estro armonico címmel jelent meg egy CD, amely négy hegedűversenyt tartalmaz. Elmondhatjuk tehát, hogy mozgalmas, de sikerekben gazdag évet zártunk.

Japán karmester

— Mivel az elmúlt években a helyek korlátozott volta miatt már nem kaptak jegyet a zenekar újévi koncertjére, úgy gondoltuk, hogy idén két újévi koncertet tartunk (egyet csütörtökön, egyet pénteken), hogy mindenki részesülhessen ebben a nem mindennapi zenei élményben — folytatta Fátyol Rudolf. — Az elmúlt évekhez hasonlóan többnyire Strauss–műveket játszunk, de ezek mellett nagyon sok zenei meglepetéssel is várjuk majd a közönséget. Vezényel: Shinya Ozaki, szólista pedig jómagam leszek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!