ERDON Helyi hírek

2011.06.28. 17:24

Július végén átadják a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház felújított részeit

Csehi Árpádot a megyei tanács elnökét kísértük el szokásos, heti ellenőrző körútjára, amely során a Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó épületrészek felújítását kíséri figyelemmel.

Csehi Árpádot a megyei tanács elnökét kísértük el szokásos, heti ellenőrző körútjára, amely során a Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó épületrészek felújítását kíséri figyelemmel.

Először a Hunyadi (Corvinilor) utcai járványkórházhoz érkeztünk, ahol teljes fordulatszámon dolgoznak a hét minden napján. Ennek köszönhető, hogy az emeleti rész elkészült, s hamarosan felköltözhetnek az alsó részből a betegek és az egészségügyi szakszemélyzet, hogy alul is felújíthassák az épületet. A több mint száz éves műemléképület a kivitelező szerint bő egy hónapon belül teljes pompájában áll majd a város rendelkezésére, hiszen ez nem csak egy egészségügyi intézmény része, hanem a város egyik látványossága is, amely a minisztérium és a megyei tanács 3,5 millió lejes finanszírozásával nyer új, impozáns külsőt.

Az uniós elvárásoknak megfelelően újraosztásra kerültek a nagy kórtermek, s immáron 2-5 ágyasak és mindegyikhez külön mosdó és mellékhelyiség tartozik. A padlóra műgyantából készült burkolat került, amely könnyen tisztítható. Újdonságnak számít a lift is. Egy besztercei cég külön a járványkórház igényeihez mérten készített és üzemelt be egy úgynevezett elővíztisztítő berendezést, amely biztosítja azt, hogy a város csatornahálózatába már a megfelelő módon előtisztított szennyvíz fog csak bekerülni. Ezzel párhuzamosan itt folyhat majd a megyei kórház veszélyes hulladékainak darabolása és fertőtlenítése azzal a berendezéssel, amelyet szintén a kórháznak gyártottak le. A kórház épületéből a melléképületbe került át a kazán, amely szintén uniós elvárás. Jelenleg a külső tereprendezés is zajlik, amely párhuzamosan fog haladni az alsó szint modernizálásával.

A járványkórháztól már csak a kivitelezővel érkeztünk a Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályára, amely egy több mint 1500 négyzetméteres épületrész lesz. Mivel két szárny között terület is beépítésre kerül, ezért a tűzbiztonsági szakemberek elrendelték egy újabb lépcső megépítését. Ezzel azonban a kórház nem csak egy újabb lépcsőt kap, hanem emeletenként egy nagyobb kórteremnek is használható felületet.

Jelenleg az alagsori rész hőszigetelését végzik, de ezzel párhuzamosan a sürgősségi betegellátó osztály régi épületrészében helyezik fel az álmennyezetet, amely eltakarja majd azt a sokféle huzalt, amelyek az áramellátástól a nővérhívó rendszerig ezerféle dologról gondoskodik majd. Dr. Moldovan Adriana a sürgősségi osztályvezető orvosa is jelen volt a látogatáson. A kivitelezővel történő egyeztetés során megbeszélték már a helyszínen, hogy július 15-ig átadják a jelenleg átmeneti jelleggel használt helyiségek egy részét, cserébe az új részeken felgyorsítják a munkálatokat, hogy július 31-én „begördülhessen” az első beteg az új ajtókon, s augusztus közepén hivatalosan is átadhassák a korszerű épületrészt. „Természetesen vannak problémák, amelyek a kivitelezés során derülnek ki, de ezeket is beillesztjük az ütemtervbe, amely az előzetes számításoknál jóval kedvezőbben alakul, s ebben nagy része van a kivitelezőnek, aki igyekszik mindent megtenni azért, hogy mindkét helyen az előírt határidőnél gyorsabban befejeződhessenek a munkálatok” - mutatott rá egy fontos részletre a szemrevételezés során Csehi Árpád, akit ezúttal Rácz Éva az egészségügy miniszter egyik tanácsosa is elkísért, hiszen ha megvalósulnak a befektetések, akkor az a megyei tanács és a szaktárca közös sikere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!