ERDON Helyi hírek

2013.08.16. 10:57

Jótékonysági koncert az Emlékház javára

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában minden belépőt szíves mosollyal fogadnak. A falakon az emlékház alapítójának a képeiből láthatunk egy igen ízléses kiállítást.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában minden belépőt szíves mosollyal fogadnak. A falakon az emlékház alapítójának a képeiből láthatunk egy igen ízléses kiállítást.Rekkenő hőség dacára sokan gyűltek össze a ZeneSzó nyári különkiadásának alkalmával, melyet Horváth Zoltán, a sorozat moderátora vezetett le. Beszélgető partnere

Demény Balázs, fiatalsága ellenére is komoly zenei múlttal rendelkező zongoraművész volt, kettős szerepében, mind előadóművész, és mind „pedagógus”.

A beszélgetés során Demény Balázsnak a szeptemberben lezajló svájci Clara Haskil Nemzetközi Zongoraversenyre való felkészülését, és előadói pályájának alakulását taglalták. Demény Balázs rangos nemzetközi versenyre készül, amelyre a világ minden tájáról érkeznek zongoraművészek. A verseny első fordulója kemény volt. A versenyt úgy hirdették meg, hogy nem csak a zenei muzikalitást figyelik az előadóban, hanem a kérdésfeltevés merészséget, új olvasatban adja-e elő az általa játszott művet. A versenynek van kamarazene vetülete. Amikor versenyművet választ, akkor minél többet akar hallgatóságának bemutatni. A kamarazene forduló fontos. Kihívást jelent mindenki számára. Megmutatja, a zenész hogyan van, felkészülve- mondta az ifjú zongoraművész.

Horváth Zoltán a szépszámú hallatóságnak elmondta: Demény Balázs több nemzetközi versenyen rendkívül értékes díjakat kapott. Karrierjének építésével kapcsolatban kérdezte a fiatal zongoraművészt, a tanárairól, családi háttér szerepéről. (Édesapja Demény Attila rangos zeneszerző, zongoraművész, operarendező, aki tudatosan irányította a fiának pályáját. Az is igaz: volt kit)

A karrierhez tehetség, jó tanár és hatalmas munka szükséges. A tanulmányi éveiről beszélt, zongoratanárairól, akik irányították. Kolozsváron, a Zeneművészeti Középiskolában kezdte zongoratanulmányait, Buzás Pál növendéke volt. 2004-től, Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban folytatta tanulmányait, Eckhardt Gábor tanítványaként. Majd 2009-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, Kemenes András zongoraosztályába jár.

Demény Balázs elmondta, édesapja miben segítette. Ő volt, aki elmondta, mire lehet várni, és mire kell jobban oda figyelni. „Külső fülként”, tanácsadóként volt jelentős szerepe. 2011-ben Erasmus ösztöndíjasként Berlinbe ment, Hochschule für Musik „ Hanns Eisler” Zeneművészeti Főiskolán tanult. Tanárai Georg Sava és Gabrielle Kupfernagel professzorok. Nem akarta budapesti tanulmányait abbahagyni. Ezért párhuzamosan végzi a Budapesti és a Berlini Zeneakadémián a mesterszakot.

Tanárairól szólva, elmondta mindeniktől mást és mást kapott, tanult. Tudni kell, melyik tanár, miben szaktekintély. Például, ha barokk művekkel próbálkozik, akkor Kemenes András professzorhoz fordul.

Demény Balázs szeptemberben (Vevey) Clara Haskil Nemzetközi Zongoraverseny második szakaszára készül. A verseny célja, hogy felfedje a tehetséges és fiatal zongoristákat, a muzikalitást, az érzékenységet és életben tartsa az örök keresést.

Clara Haskil svájci zongorista (1895 Bukarest- 1960 Brüsszel). 1973-tól, Veveyben tartják a versenyt, ahol zongoraművész 1942-1960 közötti időszakban élt.

A beszélgetés alkalmával a művész előadásában elhangzott: D. Scarlatti: C-dúr szonáta, R. Schumann: C-dúr fantázia op. 17.Cl. Debussy: Images I. kötet.

A rendezvény egyben az Emlékház javára felajánlott jótékonysági estéje volt. Jó volt látni azokat, akik adományaikat adták át az igen figyelmes szervezőknek abból a célból, hogy a Györkös Mányi Albert Emlékház légkondicionáló felszerelést vásároljon.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!