ERDON Helyi hírek

2018.06.04. 10:00

Johann Sebastian Bach-emlékest a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos csütörtök esti hangversenyén a nagy német zeneszerző, Johann Sebastian Bach művei csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos csütörtök esti hangversenyén a nagy német zeneszerző, Johann Sebastian Bach művei csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben.

A zeneművészet ezen kiemelkedő egyéniségének művei egy-egy koncertévadban rendszeresen műsorra kerülnek; most az, hogy a teljes esti műsort betöltötték, még inkább vonzotta a közönséget, hiszen sokan voltak jelen a koncertteremben. Az est meghívott karmestere Ilarion Ionescu-Galaţi volt, akit a váradi közönség nagyon jól ismer, mivel rendszeres vendége a filharmóniának. Nagy örömünkre a hangverseny szólistái a szimfonikus zenekar tagjai voltak: Nagy Kálmán hegedűművész, koncertmester, Foica László fuvolaművész, művészeti igazgató és Nagy Éva fuvolaművész, szólamvezető.

Az est első részében a Johann Sebastian Bach (1685–1750) által komponált hat Brandenburgi versenyből kettő csendült fel: a 3., G-dúr brandenburgi verseny, BWV 1048, valamint a 4., G-dúr brandenburgi verseny, BWV 1049. Bach a Brandenburgi versenyeket 1721-ben publikálta, de valószínűleg korábban írta, és Brandenburg tartomány akkori őrgrófjának, Christian Ludwignak (Keresztély Lajos) ajánlotta, pártfogót próbálva ezzel szerezni. Elsőként a 3., G-dúr verseny hangzott el, a szimfonikus zenekar néhány vonósából álló kamarazenekart egy csembaló egészítette ki. Ha nem is volt nagy létszámú a zenekar, a kompozíciót kitűnően tolmácsolták, amihez nagyban hozzájárult a karmester irányítása. A továbbiakban a 4., Brandenburgi-versenyt hallgathattuk meg, mely egy hármas verseny, hegedűre és két fuvolára, vonós kísérettel, no meg itt is jelen volt a csembaló. Amint fentebb is jeleztem, a három szólista, akik a hármas versenyművet tolmácsolták, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagjai: Nagy Kámán hegedűművész, Foica László és Nagy Éva fuvolaművészek. Mindhárom előadóművész nagyszerűen játszott, a versenymű végén a közönség hatalmas, hosszan tartó tapssal köszöntötte őket.

Partita és toccata

Szünet után is Bach-művek hangzottak el, először az általa írt partiták közül talán a legismertebből, a d-mollból, BWV 1004, a Ciaccona, ezt csütörtök este Luigi Schinina zeneszerző hangszerelésében hallgathattuk meg. Zárásként az eredetileg orgonára komponált d-moll toccata és fúga, BWV 565 csendült fel, a legendás karmester, Leopold Stokowski átiratában, a szimfonikus zenekar kitűnő előadásában, Ilarion Ionescu-Galaţi karmester hathatós irányításával. Zúgott a taps a koncertteremben, felemelő zenei élményt volt alkalmunk átélni a csütörtöki hangversenyen.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!