ERDON Helyi hírek

2012.11.28. 13:55

Jobb átmeneti szállások Váradon

Még nincs teljesen kész, de a választási kampány teljében átadták a felújított első nagyváradi átmeneti szociális szállót. Az nagyváradi ócskapiac melletti épületet csak jövőre lakhatják be.

Még nincs teljesen kész, de a választási kampány teljében átadták a felújított első nagyváradi átmeneti szociális szállót. Az nagyváradi ócskapiac melletti épületet csak jövőre lakhatják be.

 

Vastagon áll még a por mindenütt, számos olyan apró részlet hiányzik, amely otthonossá tehet egy-egy lakást, és egyelőre bútor sincs sehol – ennek ellenére úgymond átadták szerdán, s a sajtónak is bemutatták az 1-es számú szociális átmenetiszállás-komplexumot. Nyilván nem véletlen, hogy épp a választási kampányban tartották ezt a bemutatót, meg is jelent a kormányoldal több helyi képviselője, köztük olyan is, aki a váradi önkormányzatnál szociális ügyekkel foglalkozik, de parlamenti képviselőjelölt a december 9-i választáson. Minden esetre a felújított komplexumot még csak ezután bútorozzák be, s a lakók csak jövőre költözhetnek be. Pedig egyikük – aki lakott a felújítás előtt is az ingatlanban – meg is jelent szerdán a helyszínen, hangsúlyozva, hogy szeretne visszaköltözni valamelyik lakrészbe. Egyszerre válaszoltak neki és az újságíróknak az önkormányzat képviselői, amikor jelezték, hogy az igénylések fogadása már lezárult, a lista készen van és nyilvános, most a fellebbezések időszaka van már. Egyébként összesen 29 lakrész várja a lakókat, ezek egy, illetve kétszobásak.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy az Octavian Goga 4. szám alatt (az ócskapiac szomszédságában) lévő ingatlan hosszú évekig Várad egyik olyan helyszíne volt, ahol a legkatasztrofálisabb állapotban lévő lakásokban voltak kénytelenek meghúzni magukat azok, akik oda kaptak kiutalást az önkormányzattól. Most uniós támogatással, összesen 3,6 millió lejből újították fel. A szerdai helyszínbejáráson az önkormányzat munkatársai elmondták, nagyon sok igénylést kaptak, de mindössze 29 lakrész van, ezeket tudták kiutalni. Hozzátették: Váradon más ilyen jellegű átmeneti szálláshelyek is vannak, az önkormányzat szociális bizottsága havonta ülésezik, s minden alkalommal körülbelül tíz új kiutalást adnak. Annak függvényében teszik ezt, milyen ütemben üresednek meg a helyek (elhalálozás vagy a szerződés különböző okok miatt történő felmondása, illetve annak egyszerű lejárta miatt). A most felújított szálló után hozzákezdenek a két másik ilyen rendeltetésű ingatlan modernizálásához az Atelierelor utcán.

Csak később

Az 1-es számú átmeneti szálláson járva azt tapasztalhattuk, hogy a munkások még dolgoznak, takarítgatnak, de számos utolsó simítás is elvégzésre vár még. Ezt követően még be kell bútorozni a lakrészeket. Az első lakók 2013 első felében érkezhetnek, a már összeállított kiutalási lista alapján. A szerződések egy évre szólnak majd, hosszabbítási lehetőséggel. A bérleti díj a piaci ár alatt van, pontos összegét még nem határozták meg, de – téli hónapra számítva – körülbelül 400 lej lehet majd, s ez magában foglal bizonyos mértékű rezsiköltséget is.

Az illetékesek állítják: semmilyen kedvezményezés nem volt az elbíráláskor, szociális, anyagi szempontból nehéz helyzetben lévő személyek és családok, kilakoltatottak, a társadalmi marginalizálódás szélén állók a célcsoport. Összesen 19 darab egyszobás, és 10 darab kétszobás lakrész van a felújított ingatlanban, amelynek kezelői szerint ez 120 személy gondjait oldja meg átmenetileg. Az épület energiaellátása földgázzal, illetve napelemek révén történik ezentúl.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!