ERDON Helyi hírek

2010.07.02. 08:24

Jégeső és özönvíz pusztított Nagymajtényban

<p>Szatmár megye - A szerda esti pusztító jégeső és azt ezt követő, hirtelen lezúduló esővíz hatalmas károkat okozott Nagymajtényban. A falu utcáin hömpölygő fél méteres vizet csütörtökön egész nap szivattyúzták.</p>

Szerda este 18 óra után ítéletidő söpört végig Nagymajtényon. A mintegy 20 percen át tartó jégeső hatalmas károkat okozott a mezőgazdaságban. A dió nagyságú jégdarabok hullása közben a viharos erejű szél fákat csavart ki, oszlopokat döntött a földre, házak tetőszerkezetét rongálta meg és ablaküvegeket tört ki. David Gheorghe, Majtény község polgármestere a szomorú hír hallatán azonnal a helyszínre sietett és a falu tanácsosaival együtt járták végig a település utcáit. „A látvány lesújtó volt, de a jégeső után lezúduló víz adta fel igazán a leckét” - fogalmazott Majtény község elöljárója csütörtöki ottjártunkkor.
 
 
Fél méteres volt a víz
 
 
A község vezetőinek terepszemléje után, este 21 óra körül mindenki hazatért otthonába, a nyugalom azonban nem sokáig tartott. Ugyanis 23 óra után a Malom utca lakói telefonon arról értesítették a polgármestert, hogy a felgyűlt esővíz a falu magasabban fekvő határából betört a település utcáira és egyre nagyobb erővel pusztít. David Gheorghe azonnal riasztotta a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét (ISU), akiknek szakemberei nyomban a helyszínre siettek és éjféltájt működésbe hozták a településen található vízszivattyúkat. Eközben a helyi önkormányzat buldoexkavátorának segítségével, ahol csak lehetett, elkezdték kitakarítani az eldugult lefolyókat és és vízelvezető csatornákat. A hömpölygő esővíz ekkor már nem egy helyen a fél métert is elérte, udvarokba és kertekbe hatolt be, súlyos károkat okozva az ott lakóknak.
 
 
Három tavaszra is elég lett volna
 
 
Csütörtök délutáni terepszemlénken több lakóval is elbeszélgettünk. A Daróczi család arra panaszkodott, hogy ilyen katasztrófa szinte minden évben előfordul, hiszen a falu lápos területen fekszik. „Egy nagyobb eső után hirtelen annyira felgyűl az esővíz, hogy a sekély árkok nem bírják a medrükben tartani a vizet és gyakran kiöntenek” - magyarázta Daróczi Piroska. Sövér Sándor mentősofőr nemrég költözött a faluba, aki egyáltalán nincs megszokva az ehhez hasonló jelenségekkel. Tegnap Dacia személygépkocsijával semmilyen irányban nem tudott kimenni a faluból, mert mindenütt a víz uralkodott a Malom utcában. Vágner István pedig azt mutatta, hogy a Malom utca alatt lévő vízelvezető csatorna teljesen el van dugulva, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az esővíz fél méteresre duzzadjon: „Annak idején, a Ceauşescu-rendszerben azért hozták létre ezt a vízelvezetőt, hogy ilyen esetekben segítsen. De már hosszú ideje senki nem takarította ki” - panaszolta. Tegnap a polgármester kíséretében Burz Iulian, az ISU főfelügyelője és Văsuţ Marius, a prefektúra képviselője is látogatást tett a településen, hogy tájékozódjanak a kialakult helyzetről. A terepszemlénk végén ellátogattunk Ardelean Anton helyi tanácsoshoz is, aki elmondta, hogy a szélsőséges időjárás miatt már több alkalommal is kárt szenvedtek a falu lakói: „Tavaly a szárazság miatt szenvedtünk, az idén pedig a rengeteg eső miatt, amely három tavaszra is elég lett volna” - panaszolta a tanácsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!