ERDON Helyi hírek

2013.07.07. 18:19

Javultak az orvosi ellátások

Nagyvárad- Pénteken az egyik váradi szálloda konferenciatermében tartották a HURO 0802/082 pályázat megvalósításának hatása Bihar és Hajdú-Bihar megyék orvosi szolgáltatásaira című tanácskozást.

Nagyvárad- Pénteken az egyik váradi szálloda konferenciatermében tartották a HURO 0802/082 pályázat megvalósításának hatása Bihar és Hajdú-Bihar megyék orvosi szolgáltatásaira című tanácskozást.

A BIHARMED című orvosi projekt Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére huszonnyolc hónap alatt, 2011 márciusa és 2013 júniusa között valósult meg. A 2.133.261,32 euró költségvetésű pályázatban partnerek voltak a Bihar Megyei Tanács, a váradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, a félixfürdői Rehabilitációs Klinikai Kórház és a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet. A megyei kórház számára 703.129,72 euró volt kiutalva.

A Ramada Hotelben péntek délelőtt zajlott zárókonferencián Szabó Ödön kiemelte, hogy a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 finanszírozásával történt intézménykorszerűsítés, illetve eszközbeszerzés jellegű befektetések során jelentős szerepet játszott, hogy a tárgyalt időszakban két Bihar megyei származású egészségügyi miniszter, Cseke Attila és Ritli László is állt a szaktárca élén. A honatya ugyanakkor megjegyezte: reméli, hogy a magyarországi és a romániai szakemberek közötti kitűnő együttműködés a projekt lezárultával sem fog megszakadni, és a térségben, a határ két oldalán tevékenykedő orvosok, egészségügyi dolgozók a továbbiakban is konzultálni fognak egymással adott esetekben különböző orvosi jellegű témákban.

Előadások

A megbeszélésen ezután előadások hangzottak el, a következő témakörökben: a tüdőembóliás páciensek CT multislice berendezéssel történő vizsgálati protokolluma és a 2103. január 1- július 1. közötti vizsgálati statisztikák; a tüdőembólia CT képalkotással történő vizsgálata a CT multislice Optica 520 GE berendezéssel, melyet a HURO program finanszírozott a váradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház radiológia és képalkotó szakosztályán; a LOKOMAT készülékkel történő robotikai edzés előnyei a járásproblémákkal küszködő súlyos neurológiai eseteknél; osteodensitometria DXA- szükségletek és minőség a csontritkulás korszerű menedzsmentjében; ízületi problémák kezelése; jövőbeni együttműködési lehetőségek az orvosi szakmában Bihar és Hajdú-Bihar megyék közt.

A szimpózium a pályázati partnerek csapatainak megbeszélésével zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!