ERDON Helyi hírek

2017.03.14. 12:10

Japánok hozzák a zenei tavaszt

Kedden este elkezdődik Nagyváradon a négy koncertből álló VII. komolyzenei tavaszi fesztivál az Állami Filharmónia koncerttermében. Idén is több japán muzsikus lép fel nálunk.

Kedden este elkezdődik Nagyváradon a négy koncertből álló VII. komolyzenei tavaszi fesztivál az Állami Filharmónia koncerttermében. Idén is több japán muzsikus lép fel nálunk.

Az immár hetedik évadához érkezett Tavaszi Fesztivál motorja a húsz éve Japánban tevékenykedő Ciprian Marinescu karmester, aki ezúttal is, mint a korábbi évadokban mindig, számos tehetséges, illetve már befutott japán muzsikust hoz el Nagyváradra koncertezni. A március 14–23. között lezajló fesztiválon keddenként és csütörtökönként lesz egy-egy koncert, a keddi koncerteken fiatal tehetségek, a csütörtöki hangversenyeken pedig hazájukban nevet szerzett, befutott művészek lépnek fel Nagyváradon. A ma este hét órakor kezdődő koncerten Marinescu saját diákjai, valamint Nagy Kálmán hegedűművész muzsikálnak. Felcsendül J. S. Bach d-moll hegedű kettősversenye (BWV 1043), W. A. Mozart A-dúr zongoraversenye (K 414/385p), H. Vieuxtemps a-moll hegedűversenye (op. 37), és Fr. Schubert VIII. Befejezetlen szimfóniája. A hangversenyen közreműködik Yuna Kusanagi és Mio Migiyama hegedűn, illetve Nagy Kálmán hegedűművész, valamint Ririka Ikebukuro zongorán, aki a Mozart zongoraverseny zongoraszólamát fogja játszani. Ciprian Marinescu az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatal japán tehetségeknek nagyon sokat számít az, hogy más kontinensen, a sajátjuktól eltérő közönség előtt léphetnek fel. Tódor Albert a Filharmónia igazgatója a maga során elmondta, hogy a japán muzsikusoknak fantasztikus munkabírásuk van, nyolc-tíz órát gyakorolnak naponta, és már csak ezért is példaként szolgálhat fellépésük az itteni fiatalok számára, akik tudatosíthatják magukban azt, hogy eltökéltséggel, megfelelő munkabírással, valamint intézményi háttértámogatással el lehet jutni nemzetközi szintre is.

További koncertek

A VII. Tavaszi Fesztivál keretében március 16-án Tiberiu Soare vezényli Bottesini, Paderewski és Schubert egy-egy művét, közreműködnek Ayumi Tamura hegedűn, Tadashi Kanki nagybőgőn és Tomoka Sogabe zongorán. A március 21-iki koncerten vezényel Jankó Zsolt, közreműködik Natsumi Aoyama zongorán; műsoron R. Scumann a-moll Zongoraversenye (OP. 54) és Beethoven II., D-dúr szimfóniája (op. 36). A fesztivál utolsó koncertje március 23-án, csütörtökön lesz, ekkor J. Haydn Az évszakok című oratóriumát adja elő a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és énekkara, valamint a Kobe 21 Century Chorus énekkar. Vezényel Tadahiro Yano, a karigazgatók Lászlóffy Zsolt és Tadahiro Yano lesznek. Közreműködnek Minami Matsubara (szoprán), Masanari Sasaki (tenor) és Koichi Okugawa (bariton) énekesek. Mindegyik koncert este hét órától kezdődik, a helyszín a váradi filharmónia koncertterme. A fesztivál koncertjeire a bérletek érvényesíthetők, illetve jegyek válthatók a megszokott jegyárakon, jegyezte meg végül Tódor Albert igazgató.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!