ERDON Helyi hírek

2017.03.21. 17:39

Japán vendégművészek, nagy tudású karmester

A Tavaszi Fesztivál keretében szervezett csütörtök esti hangverseny szólistái újra Japánból érkeztek, kétségtelenül nagy tudású karmestere pedig Bukarestből. A filharmónia Enescu-Bartók hangversenyterme megtelt hallgatósággal, hiszen az előadásra kerülő művek vonzották a közönséget.

A Tavaszi Fesztivál keretében szervezett csütörtök esti hangverseny szólistái újra Japánból érkeztek, kétségtelenül nagy tudású karmestere pedig Bukarestből. A filharmónia Enescu-Bartók hangversenyterme megtelt hallgatósággal, hiszen az előadásra kerülő művek vonzották a közönséget.

A nagyváradi Állami Filharmónia által szervezett immáron VII. Tavaszi Fesztivál egy múlt keddi hangversennyel kezdődött, s a rendezvénysorozat csütörtökön a szokásos heti koncerttel folytatódott. Holnap újabb hangverseny várja az érdeklődőket – a csütörtöki koncert kezdetén Tódor Albert főigazgató felhívta a nézők figyelmét, hogy erre is érvényesek a bérletek –, majd a szokásos csütörtöki hangverseny is a fesztivál keretében zajlik.

A múlt heti koncertre három előadóművész is érkezett Japánból: Kanki Tadasi nagybőgő-, Tamura Ajumi hegedű- és Szogabe Tomoka zongoraművész. Az est karmestere az egyik legismertebb romániai dirigens, Tiberiu Soare volt. Az Enescu–Bartók hangversenyteremben most is sokan voltak jelen, hiszen minden előjel arra mutatott, hogy újabb nagyszerű zenei élményben részesülünk. A sejtelem beigazolódott, varázslatos műveket hallgathattunk meg, kitűnő előadóművészek tolmácsolásában, egy nagy tudású karmester dirigálásával. Elsőként Giovanni Bottesini (1821–1889) olasz nagybőgőművész, karmester, zeneszerző hegedűre, nagybőgőre és zenekarra írt Gran duo concertantéja csendült fel Kanki Tadasi – nagybőgő – és Tamura Ajumi – hegedű – tolmácsolásában. A művet 1880-ban mutatták be, a komponista eredetileg mindkét szólót nagybőgőre írta, később azonban Paganini egyik tanítványa átírta az egyik szólamot hegedűre. Egyébként pár évvel ezelőtt ez a mű már elhangzott nálunk, akkor a hegedűszólót Nagy Kálmán koncertmester játszotta. Csütörtök este a két japán előadóművész és a szimfonikus zenekar élményt nyújtó módon tolmácsolták a Bottesini-művet.

A továbbiakban Ignacy Jan Paderewski (1860–1941) lengyel zeneszerző a-moll zongoraversenye, op. 17 hangzott el, az ugyancsak Japánból érkezett Szogabe Tomoka zongoraművész előadásában. Jan Paderewski korának egyik legnagyobb zongoraművésze volt, de államférfi is, hiszen 1919-ben ő lett a független Lengyelország első miniszterelnöke. A komponista a világ számtalan országában megfordult, alkotásai az utóromantika jegyében fogantak. Most elhangzott zongoraversenyét 1888-ban írta, és Theodor Leschetizky zongoraművésznek, zenepedagógusnak ajánlotta. Szogabe Tomoka zongorajátékát élmény volt hallgatni, nagyszerűen tolmácsolta a Paderewski-művet.

Schubert-szimfónia

Szünet után a zeneirodalom egyik nagy alakjának, a romantika jelentős személyiségének, Franz Schubertnek (1797–1828) a VI., C-dúr szimfóniája, D. 589 csendült fel a koncertteremben, a filharmónia zenekarának előadásában. Ezt a szimfóniát Schubert „kis” C-dúr szimfóniájaként tartják számon, megkülönböztetve a „nagy” C-dúr szimfóniától – mely nemrég hangzott el nálunk egy korábbi hangversenyen. A zeneművet Schubert 1817–1718-ban írta, nyilvános bemutatója viszont csak egy hónappal a zeneszerző halála után, 1828 decemberében volt, a Zenebarátok Társaságának hangversenyén. Csütörtök este a nagyváradi filharmónia szimfonikus zenekara, a kitűnően felkészült Tiberiu Soare vezényletével, nagyszerűen tolmácsolta a Schubert-szimfóniát, amiért ki is járt az elismerő taps.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!