ERDON Helyi hírek

2007.11.06. 14:50

Jó ütemben halad az autópálya építés

<p>Bihar megye-&#160;Kedden délelőtt Markó Béla RMDSZ-elnök és Tánczos Barna, a Szállításügyi Minisztérium államtitkára is megtekintette az Észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszán zajló munkálatokat.</p>

A politikusok először a sztráda 41-es kilométerénél tartottak helyszíni szemlét. Az itteni munkálatokról Mike Mix projektvezető elmondta: mivel az ebben a körzetben levő földterületeket sikerült kisajátítania a román kormánynak, egy 700 méteres útszakaszon már végeztek a kotrási és ásási munkálatokkal. Biztonsági okokból az eredeti szinthez képest 80 centiméterrel mélyebbre ástak, hogy aztán a fagyok elmúltával, tavasszal töltsék meg a mélyedést.

A terepszemle után a jelenlevők a Bechtel cég Terebesen található adminisztratív központjába vonultak, ahol szintén Mike Mix beszélt az általa képviselt cég terveiről. Kiemelte: az autópálya építési projekt a legnagyobb infrastruktúrális jellegű tervnek számít Kelet-Közép Európában, míg például a Szuezi csatorna megépítésénél 70 millió köbméter földet mozgattak meg, addig az Észak-erdélyi autópálya esetében ez az érték eléri majd a 90 millió köbmétert. Csúcsidőszakban a Bihar és Kolozs megyében foglalkoztatott alkalmazottaik száma megközelíti a 8500 főt, reményeik szerint 2010 februárjáig végeznek a román-magyar országhatár és a Szilágy-Bihar megyehatár közötti, valamint az Aranyosgyérest Kolozsvárral összekötő szakasszal.

Komoly munka

A Berettyószéplak közelében épülő viaduktról Alan O Dowd mérnök elmondta: 1,8 kilométerével a leghosszabb völgyhíd lesz Dél-Kelet Európában, több mint ezer pillérre fog támaszkodni és 88 köbméter betont használnak fel az öntésénél. Az ismertetőket követően az egybegyűltek a Bors-Berettyószéplak szakaszon zajló munkálatokat tekintették meg. A sajtónak nyilatkozó Markó Béla RMDSZ-elnök véleménye szerint komoly munka zajlik a helyszínen, akárcsak a Gyalu- Aranyosgyéres útszakaszon, ahol néhány héttel ezelőtt járt. Elárulta: számára mindez külön elégtételt jelent, hiszen az RMDSZ mindvégig kitartott az autópálya építése mellett, még azokban az időkben is, amikor heves viták zajlottak az ügyben. Hangsúlyozta: az infrastruktúra szempontjából Erdély még mindig hátrányos helyzetben van, az autópálya-projektek pedig a román-magyar ellentétek tompításához is hozzájárulhat, hiszen mindkét fél számára hasznos tervről van szó.

Az Észak-erdélyi autópálya Bihar megyei részén zajló munkálatokat megtekintő Tánczos Barna államtitkár elmondta: kellemesen meglepődött a tapasztaltakon, hiszen nem látott 100 méter olyan útszakaszt sem, amelyen ne dolgoztak volna. A kormány és a szállításügyi minisztérium nagy erőfeszítéseket tesz a munkálatok folytatása érdekében: eddig az idén 130 millió eurót utalt ki a Bechtel cégnek, és az év végéig további 40 millió eurót fog kifizetni. A 2008-as állami költségvetésből, illetve különböző hitelekből kb. 450 millió eurót szánnak az építkezési munkálatokra, 30-40 millió eurót pedig a földterületek kisajátítására, így reményeik szerint 2009 végére, 2010 elejére végeznek az útszakasszal. A politikus ugyanakkor zavaró ténynek nevezte, hogy a földtulajdonjogi problémák esetleg késleltethetik az autópálya építését, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő eredmények érdekében a három tényez?- a kormányzat, helyi önkormányzatok, valamint az építő cég- erőfeszítéseinek az összehangolására van szükség.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!