ERDON Helyi hírek

2010.10.18. 15:33

Istentől jön a mi segítségünk

<p>Szatmár megye - Vasárnap délután templomszentelési ünnepséget tartottak az Érszakácsi Református Egyházközségben, amelyen Isten Igéjét Ft. Csűry István püspök hirdette a felújított Isten Házában megjelentek számára.</p>

A 250 éves érszakácsi református templom felújításának alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottak az Érszakácsi Református Egyházközségben, amelyen több százan vettek részt. Isten Igéjét Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette a Zsoltárok Könyve 121. fejezetének első és nyolcadik versei alapján. Az egyházkerület főpásztora prédikációjában arra buzdította a híveket, hogy bármilyen szükségben, ínségben, nyomorúságban vagy betegségben egyedül Istenhez forduljanak segítségért, mert Ő az, aki a kilátástalannak tűnő élethelyzetekben bármilyen válságból ki tud menteni. „Isten a mai napon át akar ölelni benneteket, kedves érszakácsi református hívek, ebben a példásan felújított templomban. A felolvasott Ige lehetőséget ad az Isten felé fordulásra azoknak is, akik eddig ezt még nem tették meg” - fogalmazott igehirdetésében a püspök hozzátéve, hogy bár az ünnepségnek hamarosan vége lesz, és jönnek a hétköznapok, de akkor sem szabad elfeledni azt, amit a 121. Zsoltár 8. verse üzen: „Megőrzi az Úr a te ki- és bemeneteledet, mostantól fogva mindörökké”.

Beszámoló, köszöntések
A prédikáció után Gál Sándor, az Érszakácsi Református Egyházközséglelkipásztora, miután köszöntötte a hálaadó istentiszteleten megjelenteket, szívében Isten iránti hálával részletesen ismertette a negyedévezredes templom történetét. Beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a gazdasági válság és az egyre nehezebb megélhetés ellenére pénzadományaikkal támogatták az Isten Házának felújítási munkálatait. Külön kiemelte Sipos Gheorghe vállalkozót és munkatársait, akik a templombelső rendbetételét elvégezték, ugyanakkor Nagy Csaba Sándornak is köszönetet mondott, aki néhány nappal ezelőtt villamosította a templomharangjait. Az egyházközség lelkipásztora nem feledkezett meg arról sem, hogy megemlítse mindazoknak a segítségét, akik akár anyagiakkal, akár két kezük munkájával bármilyen formában is hozzájárultak az Isten Házának megújításához. A helyi lelkész beszámolója után Nt. Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese templomszentelési beszédet tartott, amelyben dícséretesnek nevezte az érszakácsiak összefogását és áldozatvállalását. Ezt követően az ünnepségre meghívott egyházi elöljárók – Darányiné Csonka Valéria lábatlani (Magyarország), Pakulár István és Pakulár Juliánna tasnádi, Csáki József Gedeon piskolti , Erdei Árva István szamoskóródi, Papp Dénes Zsolt tasnádszarvadi református lelkipásztorok, valamint Ozsváth József, tasnádi római katolikus káplán (segédlelkész) egy-egy bibliai igével köszöntötték a híveket.

Emléktábla, ünnepi műsor
Az ünnepség további részeként Ft. Csűry István püspök és Darányiné Csonka Valéria református lelkipásztor a szószék mellett elhelyezett emléktáblát lepleztek le, amelyen a következő bibliai Ige szerepel. „Uram, Te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről-nemzedékre – Zsoltárok Könyve 90. rész, 1. vers – A templom fennállásának 250. évfordulóján – 2010. október 17”. Ezt követően a gyülekezet gyermek- és ifjúsági csoportja mutatott be ünnepi műsort, majd a püspök megáldotta a felújított templomot. A templomszentelési ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!