ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 17:11

Ismét Ablak nyílik Európára

Nagyvárad- A Polgármesteri Hivatal együttműködve a Bihar Megyei Tanáccsal, illetve a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattal ismét megszervezi a Nyílt ablak Európára rendezvényt.

Nagyvárad- A Polgármesteri Hivatal együttműködve a Bihar Megyei Tanáccsal, illetve a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattal ismét megszervezi a Nyílt ablak Európára rendezvényt.

 

 

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a váradi önkormányzat három-négy évnyi lobbitevékenységet követően 2004-ben sikerült meggyőznie a debreceni hatóságokat arról, hogy biztosítsák néhány allegórikus virágkocsinak a határon való áthozatalát. A megállapodás értelmében ugyanakkor az érintett négy önkormányzat évente finanszírozza egy-egy közös virágkompozíciónak a felvonultatását is. Az első Nyílt ablak Európára rendezvényre tehát 2005-ben került sor, az idei, hetedik eseményen pedig az említett két kocsin kivül két vagy három virágoskocsi lesz még jelen. A program a megszokott forgatókönyv szerint fog zajlani, mely szokás szerint több részből áll. A virágkocsikból, menettáncosokból és néptáncosokból álló menet délután 2 órakor indul a Dacia sugárúti ún. cikk-cakk tömbházaktól és halad végig a Dacia sugárút- Petőfi park-Magheru sugárút- Baross híd-Kossuth utca útvonalon. A végállomás az Eminescu-szobor melletti parkoló lesz, ahol este 7 óráig lehet majd megcsodálni a kompozíciókat. Ezzel párhuzamosan 16 órától konferencia kezdődik a városháza Rimler Károly kistermében, A nagyváradi vár- egy olyan turisztikai objektumnak a reklámozása, mely kiemelt fontosságú a Bihar-Hajdú-Bihar Eurórégióban címmel. A tanácskozáson a Polgármesteri Hivatal, a Nagyváradi Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Körösvidéki Múzeum és Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szakemberei vesznek részt, a privát szférát pedig olyan cégeknek a munkatársai képviselik, melyek idegenforgalommal foglalkoznak. Az elhangzottak fogják képezni annak a középtávú marketing és menedzsment stratégiának az alapját, melyet az önkormányzat szakigazgatósága az erődítmény turisztikai hasznosításával kapcsolatban dolgoz ki.

 

Látvány és táncszínház

 

Este fél 9 órától a várbeli nyári színház színpadán lép fel a budapesti világhírű ExperiDance Tánckar az Ezeregyév című egyfelvonásos, látvány- és táncszínházi nagykoreográfiával. Ugyanakkor az egész nap folyamán látogathatóak lesznek azok a műemléképületek, melyek a történelmi városközpontban találhatóak (a városháza tornya, a színház, a Szent László templom, a Sas-palota, a Holdas templom és a Szent Miklós katedrális). A programsorozat részét képezi még a Városi Művelődési Ház által szervezett Európai Filmfesztivál, mely a kisinyovi Nemzetközi Filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, azonban a szerzői jogdíjjal kapcsolatos viták miatt ezeket a művészfilmeket később, augusztus 30-án fogják vetíteni Váradon.

Czvikker Katalin, a Nagyváradi Magyar Színház menedzser-igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a különleges hang- és fénytechnikájú esti táncelőadás a jó és a rossz küzdelmét eleveníti meg. Huszonhárom művész fog színpadra lépni, akik a produkció folyamán 260 jelmezt öltenek majd magukra. A fellépők honoráriumát a Nagyváradi Magyar Színház állja, a magyarországiak pedig magukkal hozzák a teljes felszerelést is, a váradi teátrum csupán kiegészíti ezta szükséges eszközökkel. A belépő jegyek elővételben 30 és 40 lejes áron kaphatóak.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!