ERDON Helyi hírek

2019.08.09. 10:06

Integrált hulladékgazdálkodás

A jövő év elején működőképes lesz Bihar megyében az integrált hulladékgazdálkodási rendszer – ígérte csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Bujor Chirilă, az Ecolect Településközti Fejlesztési Egyesület (ADI) ügyvezető igazgatója.

A jövő év elején működőképes lesz Bihar megyében az integrált hulladékgazdálkodási rendszer – ígérte csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Bujor Chirilă, az Ecolect Településközti Fejlesztési Egyesület (ADI) ügyvezető igazgatója.Az Ecolect Településközti Fejlesztési Egyesület a Bihar megyei területi közigazgatási egységeket és a megyei önkormányzatot tömöríti. Tevékenységének tárgya az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kezelése és gyakorlatba ültetése egész Bihar megye területén, a hulladék gyűjtésének pillanatától kezdve, az elszállításán és tárolásán keresztül, egészen a megsemmisítéséig, vagy az újrahasznosításáig.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Bujor Chirilă azt mondta: amikor tavaly áprilisban átvette az egyesület vezetését, a hulladékgazdálkodási projekt blokkolva volt, vagyis a pályázatkiíró dokumentumok nem léteztek, és a működtetéséhez szükség infrastruktúra kiépítését úgymond pihentették. Egy nehéz időszakon vannak tehát túl, de sikerült megoldásokat találniuk a problémákra, azaz kidolgozták a stratégiát és a szabályzatot, összeállították a tenderfüzetet, illetve valamennyi iratot véleményeztettek és jóváhagyattak az önkormányzatokkal. Az infrastruktúra kiépítésén az utolsó simításokat végzik, ez ötvenmillió euróba került, és európai uniós társfinanszírozással valósult meg, a Környezetvédelmi Szektoriális Program és a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében.

Közbeszerzési eljárás

Eljutottak odáig, hogy jelenleg a közbeszerzési eljárási szakaszánál tart az integrált hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése. A versenyfelhívást elektronikusan tették közzé, és két részre osztották. Az egyik a térségekben (külön Nagyvárad, valamint Élesd, Margitta, Belényes, Nagyszalonta, Érmihályfalva és Vaskohsziklás környezetei) keletkező hulladékok gyűjtésére, szállítására és szétválogatására vonatkozik. Negyven napig lehet árajánlatokat tenni, július 5-től augusztus 16-ig. Az ajánlatokat augusztus 19-én tekintik meg, és szeptember végéig kihirdetik a győztest. A nyolc évre szóló megbízási szerződést október 10–15. között írják alá, majd három hónap ráhangolódási periódus következik, így valamikor 2020 elején kezdődhet el az integrált hulladékgazdálkodási rendszer beüzemeltetése – magyarázta Bujor Chirilă. Hozzátette: formai okok miatt a procedúra felfüggesztését kérte a RER Vest, melyhez „magánérdekből” csatlakozott a bukaresti ROSAL köztisztasági vállalat, de a panaszt elutasították. A tender másik tárgya a mechanikai és biológiai hulladékkezelő állomás működtetésének koncesszióba adása, ebben az esetben augusztus 22-ig lehet pályázni.

Távlati tervként említette az ügyvezető igazgató szelektív hulladékgyűjtő pontok létesítését a megyében, ahová azokat a hulladékokat lehet elszállítani, melyek nem tartoznak a jövőre előírt öt hulladékfrakció (papír és karton, műanyag, üveg és fém, háztartási szemét, biológiailag lebomló anyagok) kategóriájába. Oda lehetne szállítani például a bútorokat vagy a kaucsukokat, de az építkezési törmeléket nem, mivel utóbbira nem vonatkozik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer, erre az önkormányzatok kell megoldást találjanak.

Megjegyezendő, hogy Nagyvárad tavaly különutasa lett a rendszernek, ami azt jelenti, hogy az általános keret ugyan rá is vonatkozik, de specifikus megközelítést használ a hulladékgazdálkodásra. Míg a megye más térségeiben alapból a szemét lemért volumene és összegyűjtésének gyakorisága a döntő tényező a számlázáskor, addig a megyeszékhelyen valószínűleg már startból az elszállításkor leolvasott vonalkóddal vagy chippel ellátott zacskók lesznek, legalábbis Bujor Chirilă így tudja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!