Ingyenes továbbképzések

Az Európai Szociális Alap ingyenes továbbképzéseket biztosít munkanélküliek számára.

 

Tanácsadásra és ingyenes szakképzésre jelentkezhetnek azok a munkanélküliek és friss diplomások, akik számára nehézséget jelent az, hogy egy megélhetést biztosító munkahelyet találjanak. A nagybányai székhelyű Pentru Voi Információs, Tanácsadói és Szakképző Megyei Központ tegnap már fogadta az érdeklődőket, és ma is folytatja tevékenységét, 10 és 13 óra között a szatmárnémeti Coposu sétányon. A nagybányai központ európai uniós projekt keretében biztosítja a szakképzéseket. Amint Jakab Pusa projektmenedzser elmondta, első lépésben felmérést végeztek a cégek körében arra vonatkozóan, hogy milyen munkaerőre van leginkább igény a megyében, és erre alapozva végzik a szakképzéseket. A projekt keretében 300 munkanélküli személy szakképzését biztosítják Szatmár és Máramaros megyében. A képzésekre jelentkezők szakmai tanácsadást kapnak, ahol felmérik a képességeiket, irányultságukat. A képzéseken 16 éven felüliek vehetnek részt. Azok számára, akik elvégezték a nyolc osztályt 60 órás angol nyelvkurzust, de a számítógépes alapismereteket is elsajátíthatják. Érettségizett személyek projektmenedzseri képzésen vehetnek részt.
Intenzív kurzusok

Amint összegyűlnek a csoportok, augusztusban el is indulhatnak a képzések. Emellett különböző szakmákban nyújtanak képzéseket, a gyakorlati ismereteket vállalatoknál sajátíthatják el a résztvevők. A projektmenedzser elmondta, tapasztalataik szerint hatékonyabb, ha intenzív képzéseket biztosítanak, napi 6-8 órában, amikor ebédet is kapnak a résztvevők. Így a képzések másfél-két hónap alatt lezajlanak. A két megyében összesen ötvenen vehetnek részt azon a képzésen, ahol egy kisvállalkozás beindításának lépéseit sajátíthatják el a résztvevők. Közülük harmincan, akik a legjobb üzleti terveket készítették el, 2000 lejes támogatást kapnak a vállalkozás beindítására. Az érdeklődők jelentkezhetnek a nagybányai képzési központnál a Gh. Sincai utca 33 szám alatt, a 0262 212899-es telefonszámon, vagy a centrul_pentruvoi@yahoo.com címen. A Szatmár megyeiek számára Szatmárnémetiben zajlanak majd a képzések, melyek elvégzése után a minisztérium által elfogadott diplomát is kapnak a résztvevők.

 Elismerték a bihari diákújságírók munkáját
A Szósz-ék, a nagyváradi Római Katolikus Teológiai Líceum diákmagazinja érdemelte ki 2019-ben a nyolc évvel ezelőtt alapított sajtódíj arany fokozatát és az ezzel járó Bokor András szakmai díjat. A díjkiosztó csütörtökön zajlott le a nagyváradi Szigligeti Stúdióban.
Zenés tárlatvezetés és kézműves programok várják az érdeklődőket
Azzal a szándékkal, hogy a magyar hagyományokat minél szélesebb körben ismertesse meg a látogatókkal.
Maróth Miklós: teliholddá nőtt a síita félhold
Muzulmán muzulmánnal szemben nem támogat idegent, ez azóta is alapelv.
Hamarosan megjelenik Alicia Keys új albuma
Az énekesnő utoljára négy éve adott ki lemezt.
Mérséklődik a hideg a hétvégén
Messze még a tavasz, de jön az enyhülés.