ERDON Helyi hírek

2011.10.12. 07:58

Indul az Aranykapu Kézműves Műhely

Az Aranykapu Kulturális Egyesület egy állandó kézműves műhelyt indít el I-VIII. osztályos gyerekek számára a Toldi utcai „Fonó-Ház”-ban, ahol népi kismesterségek fogásait sajátíthatják el.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület egy állandó kézműves műhelyt indít el I-VIII. osztályos gyerekek számára a Toldi utcai „Fonó-Ház”-ban, ahol népi kismesterségek fogásait sajátíthatják el.

 

A szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület valamennyi tevékenysége a szervezet alapelevire épül, úgymint hagyományaink, tárgyi és szellemi örökségünk tisztelete, felelevenítése és azoknak a mai körülmények között való továbbéltetése, természetközeli, környezettudatos életmód népszerűsítése és elősegítése, a természettel való harmóniára törekvés, fenntartható környezet megvalósítása. „Tevékenységeink során külön hangsúlyt fektetünk az évkör jeles napjaihoz, szokásrendszeréhez, ünnepeinkhez való igazodásra, hiszen úgy gondoljuk, ez az alapja egy egészséges, hagyománytisztelő, természetközeli életszemléletnek”, mondta el Takács Andrea, az egyesület alelnöke. E szemlélet tükrében az egyesület az elmúlt évek során számos kulturális és hagyományőrző rendezvény (kézműves vásárok és mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, szakmai előadások, filmes hétvégék, tematikus játszóházak, kiállítások, stb.) szervezője, illetve társszervezője volt.

 

Rendszeres foglalkozások

 

Az elkövetkező időszakban egy állandó, heti rendszerességgel működő Kézműves Műhelyt indítanak el, mely elsősorban a térség és tágabb értelemben véve a magyarság egykori népi kismesterségeinek oktatását tűzte ki célul, elsősorban kisiskolás (I-VIII osztályos) gyerekek számára, délutáni tevékenységek formájában. A foglalkozások során lehetőség nyílik elsajátítani olyan mesterségek alapjait, mint: szövés-fonás, fazekasság, gyöngyfűzés, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, nemezelés, batikolás, hímzés, bogozás, stb. A kézműves műhely része az egyesület egy átfogóbb jellegű, Aranykapu Fonó-Ház elnevezésű programjának. „Úgy gondoljuk, hogy napjainkban különösen szükség van egy olyan, a XX. század elején még működő fonókhoz hasonló közösségformáló térre, ahol alkalom nyílik megismerni gyökereinket, az alkotás és együttlét örömét, s ahol a közös mesélés, éneklés, táncolás közben megélhetővé válik a néphagyomány”, hangsúlyozta Takács Andrea. „Az Aranykapu Fonó-Ház nem más, mint a hagyományok iránt aktívan érdeklődő, azokat megismerni és mindennapi életükbe beépíteni kívánó, természetközeli életmódra törekvő családok és fiatalok közösségformáló tere”. A Fonó-Ház a gyermekeknek szánt kézműves tevékenységek mellett helyszíne volt és lesz többek között családi ünnepi (adventi, farsangi, húsvéti, stb.) rendezvényeknek, szakmai és művészeti előadásoknak, stb. A Fonó-Ház helyszíne 2010 decembere óta a Hans Lindner Alapítvány által az egyesület rendelkezésére bocsátott, Nicolaie Iorga (Toldi) utca 52. szám alatt található ház, itt zajlanak majd a most kezdődő kézműves foglalkozások is. Igény szerint állandó csoportok kialakítására is lehetőség nyílik. Az első alkalomra e héten pénteken kerül sor, délután 17 – 18.30 óra között. A foglalkozásokhoz való hozzájárulás gyerekenként 8 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!