ERDON Helyi hírek

2016.05.18. 09:15

Ifjú fizikusok versenye az Ady Endre Líceumban

Hat Bihar megyei iskola negyven diákjának részvételével zajlott le szombaton le a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny.

Hat Bihar megyei iskola negyven diákjának részvételével zajlott le szombaton le a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny.

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre az Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny az Ady Endre Líceumban. Bogdán Károly fizikatanár, az esemény fő szervezője kifejtette, hogy az idén negyven diák vett részt a megmérettetésen. A hat-tizenegyedik osztályos korosztályt képviselő fizikuspalánták hat iskolából érkeztek: a házigazda Ady Líceumból, a szintén nagyváradi Gojdu és Onisifor Ghibu Líceumokból, a Tanítóképzőből, valamint a margittai Horváth János és Octavian Goga Líceumokból. Az egész napos verseny a kora délelőtti órákban a klasszikus fizika versennyel kezdődött, melyen négyszer fél óra alatt különböző feladatot kellett teljesíteniük: egy fizikai kísérlet eredményét kellett megadniuk, majd következett az internetes információkeresés és az általános műveltségi teszt. A délután folyamán következett a versenynek talán a legérdekesebb része: a diákok a saját maguk által készített kísérleteket mutattak be, amelyeket – mint Bogdán Károly elmondta – általában egyedül végeztek el saját ötleteik alapján, vagy a tanáraik sugallatára. A kísérletek öt órakor fejeződtek be, azt követően Zeno Schlett fizikus, a temesvári Exploratorium kitalálója és fő szervezője tartott fizikai kísérletekkel tarkított érdekes előadást.

Eredményhirdetés

Este hat órakor kezdődött az eredményhirdetés, melynek érdekessége az volt, hogy a díjazott gyerekek maguk választották ki a jutalomtárgyakat. A 12. Irenaeus fizikaversenyen a hatodikosok versenyét Cseke Stefan, a hetedikesekét Slavoia Alexandru nyerte meg, mindketten a Gojdu Líceum diákjai, a nyolcadikosok közül Sabau Florin Vlad, a Goga iskola diákja lett az első, a kilencedikesek közül a azdys Salánki Miklós lett a legjobb, a tizedik és a tizenegyedik osztályosok versenyében szintén két gojdus diák végzett az élen, név szerint Mihai Constantinov és Vlad Gavra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!