ERDON Helyi hírek

2018.03.28. 11:46

Húsvéti vásár lesz Várad főterén

Március 30- április 9. közt a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) és a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) húsvéti vásárt szervez.

Március 30- április 9. közt a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) és a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) húsvéti vásárt szervez.

A városházán tartott szerdai beharangozó sajtótájékoztatón a nagyváradi önkormányzat által működtetett Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője, Mihai Jurca arra hívta fel a figyelmet: az idén második alkalommal megszervezett rendezvényen nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a helyi őstermelők és a térségre jellemző termékek jelenlétére. Legalább a tavalyihoz hasonló légkörre törekednek, ezért a 2017-ban népszerűnek bizonyuló elemeket megtartották, mint például a mini állatkertes állatsimogató, a tojásfestés és egyéb kézműves-foglalkozások, vagy a meseház (ami tulajdonképpen egy 50 négyzetméteres fűtött sátor), ahol agyagozni és korongozni lehet. Ismét lesz egy olyan rész is, ahol az ínyencek kedvükre válogathatnak a grill és egyéb ételek közül. Több faházikót állítanak fel, 28-at a múlt évi tízhez képest, és ezek 35 százalékában helyi kereskedők fognak árusítani. Újdonságként amolyan animátorként egy húsvéti nyuszi dobja majd fel a hangulatot, akinek olyan szerepet szánnak, mint a karácsonyi vásárban a Télapónak. Egy helyi civil szervezet segítségével többször tartanak bemutatót idomított kutyákkal, március 31-én, április 1-jén és április 8-án, egyaránt 16 órától. Ugyanakkor egyfajta kertté szeretnék átalakítani a vásár idejére a Szent László teret, sok zölddel, és olyan új fajátékokat próbálhatnak ki a gyerekek, melyeket addig mások nem használtak.

Összehoznak

Dr. Bántó Norbert, a Bihar Megyei Tanácshoz tartozó Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) igazgatója azt mondta: Az ünnepek összehoznak szlogennel rendezik meg a programokat. Fellép mindkét bábtársulat, a Lilliput a Magelóna históriája című vásári komédiával készül (március 31., szombat, 12 óra). Rossz idő, hideg, eső, szél esetén a produkciót a bábszínház épületében lehet megtekinteni. Április 1-jén, húsvétvasárnap 12.30 órakor magyar népviseletbe öltözött ifjak locsolják meg a lányokat.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség segítségével több rendezvény szerveznek iskolásoknak. Az Ovisuli Egyesületet a tojásfestésbe vonják be, a Diákokért Egyesület közreműködésével pedig arra buzdítják az óvodásokat, az elemistákat és az V-VIII. osztályosokat, hogy készítsenek óriástojásokat. Az alkotásokat sajtósokból álló zsűri véleményezi, április 6., péntek 14 óráig. A díjak csoportos belépők a Da Vinci-kiállításra a Körösvidéki Múzeumba, valamint az állatkertbe.

A hivatalos nyitóünnepséget március 30-án, pénteken 14 órakor tartják. A vásár péntektől hétfőig 12-22 óra között, keddtől csütörtökig 14-21 óra között látogatható. A városi költségvetésben 85 ezer lejt irányoztak elő a rendezvényre, a TDM pedig 30 ezer lejjel járul hozzá a kiadásokhoz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!