ERDON Helyi hírek

2019.09.13. 11:50

Hulladékmentes bolt nyílik Nagyváradon

Ioana Tănase és Henn Mónika Olívia zero-waste aktivisták hosszas munkája gyümölcsözni látszik, hiszen már csak napok kérdése, hogy megnyissák a megye egyetlen, és az ország második zero-waste üzletét, az Ono „kicsomagoldát”.

Ioana Tănase és Henn Mónika Olívia zero-waste aktivisták hosszas munkája gyümölcsözni látszik, hiszen már csak napok kérdése, hogy megnyissák a megye egyetlen, és az ország második zero-waste üzletét, az Ono „kicsomagoldát”.

Ioana Tănase tavaly, miután tervét engedélyezték a hatóságok, felkérte Henn Mónikát, hogy csatlakozzon projektjéhez, akivel már addig is partnerségben állt, hiszen tavaly május óta együtt szervezik az ökopiacot a Lokálban. Mivel a támogatás sokat késett, csak idén májusban tudtak komolyan nekilátni az üzlet kialakításához. Az élelmiszerek, fűszerek mellett mosó- és tisztítószerek (többek között mosódió), szappanok, számos kozmetikum is megvásárolható lesz. A termékek beszerzésekor azt tartották a leginkább szem előtt, hogy minél közelebbről, lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak, és kizárólag olyan árut vegyenek, amely összetétele teljesen vegyszermentes. A helyi termelők igazoltan vegyszermentes zöldségei, gyümölcsei kerülnek a Szilágyi Dezső utcai üzlet polcokra, illetve egy nagyváradi csapat által készített bio kozmetikumok. A legnagyobb kihívást az exotikus fűszerek, olajos magvak beszerzése okozta, ezt egy magyarországi beszállító segítségével oldják meg, akik saját termékeik mellett, külföldről is hoznak biofűszereket, illetve tőlük lesz majd a kakaó is. Egyáltalán nem volt könnyű munka megoldani, hogy minden szempontból megfelelő termékeket találjanak, így nem is csoda, hogy az országban nem sokan vágtak ebbe bele. Mónika elmondása szerint még a helyi termelők között is voltak olyanok, akik elutasították őket, mert nem mindegyikőjük hajlandó a zero-waste csomagolással „vacakolni”. A környezettudatos vásárlók a boltban találnak majd különféle környezetkímélő használati tárgyakat, például fémszívószálakat, fa evőeszközöket, szatyrokat, tároló inox- és üvegdobozokat, vászonszalvétákat, de kaphatók lesznek kimosható tisztasági betétek is.

Közösségi tér

A bolt egyik sarkában kis közösségi teret alakítottak ki, mivel terveik között műhelyfoglalkozások, beszélgetések megszervezése is szerepel, melyek középpontjában természetesen a környezettudatosság áll majd. Ezen a részen gyümölcscentrifuga, és növényi tej-készítő gép is lesz. Az üzlet, az ökopiachoz hasonlóan kiváló lehetőséget nyújt az érdeklődők számára, hogy megismerkedjenek a pazarlásmentes, környezetkímélő életmóddal, hiszen itt hozzáértő, jó néhány éve ezzel foglalkozó emberekhez fordulhatnak kérdéseikkel, akik saját tapasztalataikról tudnak beszélni, és maguk is az üzlet termékeit használják. „Az a baj, hogy a helyi termelők nem tudnak versenyre kelni a nagy gyártókkal, úgyhogy gyakorlatilag minél közelebbről veszel valamit, annál drágább” – válaszolta, mikor arról kérdeztük, hogy miért kerülnek többe a biotermékek. Az is közrejátszik, hogy a kis termelők nem tudják rövid idő alatt nagy mennyiségben előállítani a termékeiket, de legalább vegyszermentesek, egészségesek és sokkal táplálóbbak, mint az adalékokkal teli élelmiszerek. Nem szabad megfeledkezni a biokozmetikumok előnyeiről sem, hiszen a bőrön keresztül is rengeteg káros anyag kerülhet a szervezetünkbe. Egy sampont helyettesítő szappan lehet, hogy kétszer annyiba kerül, mint egy drogéria saját márkás samponja, de az előbbi akár három hónapig is kitarthat, míg az utóbbi csak két-három hétig. A nyitvatartási program, a tervek szerint a következő lesz: hétfőn, csütörtökön és pénteken 10-19 óra között, kedden és szerdán 14-21-ig, szombaton 10-től 14 vagy 15 óráig.

Pikó Stefánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!