ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 07:14

Hátrányban a székelyföldi patikák

<p>A tavaly júniusról elmaradt adósságok törlesztésével a megyei egészségbiztosító pénztár átmenetileg megmentette a legkisebb patikákat a csődtől. Ez ugyan kevés a biztos túléléshez, de legalább szusszanásnyi levegőhöz jutottak — véli Nagy András, a háromszéki gyógyszerészkamara elnöke.</p>

A megye ötven gyógyszertárának még mindig 14—15 millió lejjel tartozik az egészségbiztosító pénztár, ez az összeg a korábban megszabott kilencvennapos kifizetési határidőn kívüli, a patikák teljes kinnlevősége ennél jóval nagyobb. A határidőt októberben száznyolcvan napra emelték, de a jogszabályt július elsejétől visszamenőleg alkalmazzák, így már akkor lehetett tudni, hogy a számlák ellenőrzésére engedélyezett harminc nappal együtt akár hét hónapos késést is megengedhet magának a biztosító.

Az intézkedés országosan közel hatezer gyógyszertárat érint, de nem minden megyében egyforma ütemben kapnak pénzt a patikák, a székely megyék e tekintetben is hátrányban vannak — szögezi le a gyógyszerészkamara elnöke, aki azt reméli, azáltal, hogy az egészségügyi tárca magyar kézben van, illetve a Kovászna Megyei Egészségbiztosító élére is az RMDSZ javasol tisztségviselőt, ezentúl térségünk is előnyben részesül mind a kifizetések, mind a kapcsolattartás terén.

(3szek.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!