ERDON Helyi hírek

2011.04.26. 10:22

Húszezer csóka ricsajozik Sepsiszentgyörgyön

<p>Sepsiszentgyörgy - Húszezer varjú és csóka lepi el napról napra a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkot, elűzésük hamarosan megoldódik. Az elképzelésről Kelemen László madártani szakember tájékoztatott.</p>

Hosszas egyeztetés után megszületett a végső megállapodás Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala és a Rara Avis Madárvédő Egyesület között a megyeszékhelyi, Erzsébet parkban időszakosan tartózkodó varjak és csókák ügyében. A több ezer csóka és szarka, mely időszakosan a város központjában tartózkodik hangjával és a zöld övezetek, padok bepiszkításával zavarja a városlakókat. Kelemen László elmondta, hogy tavaly egy magyarországi vállalat ajánlott berendezést a madarak elriasztására, mely drága volt, ugyanakkor két fajta és nagy számú madár elriasztására alkalmatlan is.

A Rara Avis Egyesület vezetője végül felkereste Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalát, és megszületett az egyezség, amelynek értelmében a szervezet saját humánerőforrásaival oldja meg a problémát, míg a szükséges fény- és hangriasztó- berendezés – gyakorlatilag a teljes projekt – finanszírozását az önkormányzat biztosítja, ahogyan ez történt volna a másik esetben is. Kelemen elmondása szerint mindez 4500 euróba kerül, és 15 személy végzi majd a riasztást, mozgó csapatokban.

A mobilitásnak egyébként egy olyan előnye is van, hogy nem csak a parkban tudják majd végezni ezt a tevékenységet, amennyiben a madarak a lakónegyedekbe távoznának a riasztás nyomán. A riasztással az is elérhető, mondta Kelemen, hogy a kolóniák átköltözzenek más településre, átvonuljanak Brassóba. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatja a megoldást, mondta Antal Árpád András polgármester. „A városháza az új terv támogatását is felvállalja, többek között anyagi szempontból is, viszont szeretnénk felszólítani a lakosságot, hogy legyen partner ebben az ügyben is, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy megoldódjon” –  mondta a polgármester.

A  parkot ellepő madaraknak nem csak a hangja zavaró, hanem az ürülékük is veszélyes, hiszen olyan ártó mikroorganizmusok vannak benne, melyek nagyon sokáig bírják a beszáradást, s később egy esetleges felverődés után is fertőzőképesek. Ezért is annyira fontos a madarak minél előbbi elűzése a küzponti parkból.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!