ERDON Helyi hírek

2008.03.19. 12:33

Húsvéti felkészülés az iskolában

<p>Nagyvárad - A Szent László Gimnáziumban tegnap lelkinap keretében készülhettek fel a diákok a húsvéti időszakra. Az elcsendesülés szentmisével kezdődött a Bazilikában.</p>

A katolikus iskolákban rendszeresen szerveznek lelkinapokat, tudtuk meg Benedek Ramóna hittantanárnőtől. Két alkalommal kerül rá sor: karácsony előtt, az adventi időszakban, és húsvét előtt, a nagyböjti időszakban. A Szent László Gimnáziumban már majdnem 10 éve szerveznek rendszeresen lelkinapot a diákoknak.

Az elcsendesülés ideje

Zalder Éva, az iskola igazgatónője szerint nagy jelentőséggel bír a lelkinap, s a diákok szívesen vesznek részt rajta. Ilyenkor elcsendesedik az ember, testileg-lelkileg lefogja magát és lelkét is felkészíti az ünnepre. Fontos célja, hogy tudatosítsa a diákokban: magadba kell szállnod. A diákok nemcsak résztvevői az elmélkedéseknek, de aktívan hozzá is szólhatnak a témákhoz. A lényeg, hogy őszintén tudjanak beszélni azokról a dolgokról, amelyek érdeklik őket. Sőt, akár ők is hívhatnak előadókat. Ebben az évben körülbelül 9-10 református és katolikus pap, illetve a gimnázium régi tanítványai elmélkedtek együtt a középiskolásokkal és a két általános iskolás osztállyal.

Ünnepi szentmise

A lelkinap reggel diákmisével kezdődött, melyet Kiss Albert provikárius celebrált a Bazilikában. Az utolsó vacsoráról beszélt a diákoknak, és arról, hogy itt az ideje, hogy mindenki megvizsgálja saját bennsőjét a húsvét előtt, a tízparancsolat függvényében. A fiatalság természetes velejárója a zúgolódás, emelte ki, de idővel elmúlik, bár nyomot hagy a lélekben. Az ünnepi szentmise végén Boros Beatrice kántor és énektanár vezetésével Mécs László, Harsányi Lajos és Sík Sándor műveiből készített összeállítást adott elő a XI.B humán-teológia osztály énekkara. A lelkinap elmélkedéssel folytatódott a tantermekben.

Nagy Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!