ERDON Helyi hírek

2008.10.16. 15:03

Háromdimenziós erotika a Székely Nemzeti Múzeumban

<p>Sepsiszentgyörgy - Csipkés fehérneműkkel berendezett „korabeli” budoár, mesebeli tájakra repítő, fotókkal „díszített” járdakő, a Nagy háború borzalmai és békebeli, az amerikaiak század eleji életét megjelenítő zsánerképek: mindezekkel a Székely Nemzeti Múzeum Térbe zárt pillanat - Epizódok a sztereofotózás történetéből című, november 10-ig látható kiállításán találkozhatnak.</p>

A Székely Nemzeti Múzeum a műsorpolitikájával igyekszik a saját gyűjteményeinek a bemutatása mellett olyan kiállításokat idevonzani, amelyekkel az itt élőknek, a városlakóknak, a megyebelieknek tudja az érdeklődését, kíváncsiságát felkelteni, kielégíteni. Úgy érezzük, hogy ez a ma esti bemutató ebbe a sorba nagyon szépen beleillik, s hogy az itt kiállított háromdimenziós fotóknak az újszerű installálásával, bemutatásával egy kicsit azoknak a kiállításainknak, rendezvényeinknek a sorát gyarapítjuk, amellyel nemcsak a tárgyi tudást vagy az esztétikai élvezetet szolgáljuk, hanem a látogatót valósággal bele is visszük a kiállított tárgyakba”- mondta el Vargha Mihály, a múzeum igazgatója a kiállítás kedd esti megnyitóján.

Az 1850-1918 között készült képeket Hadnagy Miklós, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának igazgatója méltatta: „ha ennek a kiállításnak egy nagyon rövid jelszót vagy mottót kellene adnom, az egész biztosan úgy hangzana, hogy „Szemüvegesek előnyben!”. És bár azok a kis karton szemüvegek, amelyek az Önök kezében vannak, természetesen nem mindennapos használatra születtek, hanem ennek a kiállításnak a megtekintésére, azt gondolom, hogy ez a kiállításnak a kulcsa. E nélkül ugyanis az itt látható fotográfiák elmosódottak, életlenek.”

Ezek a fotográfiák az adott kor írott sajtója által közölt hírekhez készültek, tehát megörökítenek politikai eseményeket, katasztrófákat, háborút, de a természetjárásnak a különböző helyszíneit, külföldi épületeket, szobrokat is. Rendkívül népszerűek voltak Magyarországon a külföldi helyszínekről készített sztereofotók, hiszen, akárcsak ma, egyszerűbb volt ezeket megvásárolni és birtokolni, mint az adott helyszínre elutazni. „Itt, a hátam mögött láthatóak az urak akkori kedvencei: természetesen a női aktokról beszélek. Ezeknek nem is a készítése a rendkívül érdekes, hanem a piaci forgalmazása és megvásárlása, hiszen - finoman szólva - a törvényesség határát súrolta ezek készítése és birtoklása. Emiatt utcai zugárusoktól és jól informált, megbízható optikusoktól, fényképészektől lehetett ezeket megvásárolni. Majd később, a tizenkilencedik század második felétől már újságban is hirdették ezeket a képeket, és katalógusokban is lehetett belőlük válogatni”- mesélt a nagy sikert aratott budoárban található képekről Hadnagy Miklós.

Végül Csergő Tibor, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, a vándorkiállítás erdélyi szervezője számolt be az eddigi sikerekről: 2008 februárja óta Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Gyergyószentmiklóson is nagyjából egy-két hónapot töltött el a kiállítás, és valamennyi városban több, mint kétezer embert vonzott. Mindenki hasonló látogatottságot kívánt a Székely Nemzeti Múzeumnak is. A kiállítás november 10-ig látható a múzeum Tolerancia termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!