ERDON Helyi hírek

2012.02.01. 12:51

Holland karmester vezényel

Nagyvárad- A csütörtök esti szimfonikus koncerten Arthur Arnold hollandiai karmester fog vezényelni az állami filharmónia Enescu-Bartók termében. Szólistaként Răzvan Dragnea zongoraművész működik közre.

Nagyvárad- A csütörtök esti szimfonikus koncerten Arthur Arnold hollandiai karmester fog vezényelni az állami filharmónia Enescu-Bartók termében. Szólistaként Răzvan Dragnea zongoraművész működik közre.

 

 

Szerda délelőtt Arthur Arnold holland karmester és Răzvan Dragnea bukaresti zongoraművész részvételével sajtótájékoztatót tartottak a Nagyváradi Állami Filharmóniában, melynek fő témája a ma esti szimfonikus koncert programja volt. Elhangzott, hogy felcsendül majd F. Poulenc: Les Biches balettszvit, Sz. Prokofijev: 3., C-dúr zongoraverseny, op. 26, valamint M. Muszorgszkij- M. Ravel: Egy kiállítás képei. A zenekart Arthur Arnold fogja vezényelni, aki az orosz zene szakértőjeként tartanak számon. A Moszkvai Szimfonikus Zenekar fő vendégkarmestere, mellyel 2001-ben debütált a hollandiai Concertgebouw teremben. Tulajdonképpen ezzel az előadással kezdődött a fiatal zenekari vezető nemzetközi karrierje. Ugyanakkor a kanadai Pacific Academy Zenekarnak a karmestere is, de eddigi pályafutása során több híres együttest vezényelt már szerte a világon, nem csupán szülőhazájában, hanem Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában is.

Răzvan Dragnea az egyik legismertebb, legaktívabb és leginkább elismert romániai zongoraművész. Meghívták szólistának Bukarest két legrangosabb zenekarába- a George Enescu Filharmóniába és a Rádió Szimfonikus Zenekarába-, illetve fellépett már több hazai zenei intézményben, és három kontinensen is koncertezett: Európában, Ázsiában és Dél-Afrikában. A Bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen szerzett szólista diplomát, ahol mester- és doktori tanulmányait is folytatta. Legutóbb Temesváron, Szászrégenben és Székelyudvarhelyen lépett fel.

 

Szerelmi bájital

 

Tódor Albert menedzserigazgató az általa vezetett intézmény közeljövőbeli terveiről is szólt. Megtudtuk tőle, hogy a jövő heti szimfonikus koncerten szintén egy fiatal zongoraművész, Silvia Sbârciu fog fellépni szólistaként, karmesterként pedig Jankó Zsolt működik közre. A közönség a következő kompozícióknak tapsolhat: W. A. Mozart: Idomeneo- nyitány, K. 366, illetve 27., B-dúr zongoraverseny, K 595; D. Milhaud: La création du monde, op. 81, illetve Ökör a háztetőn, op. 58.

Március 1-jén filmzenei hangverseny lesz, a japán Shinya Ozaki vezényletével, nagycsütörtökön pedig Verdi Requiemje fog felcsendülni. Szándékukban áll, hogy a rockszimfonikus koncertjüket kivigyék a várbeli Nyári Színházban, de ez még sok tényezőtől függ. Az viszont biztos, hogy május 24-én az Enescu-Bartók teremben Dozinetti Szerelmi bájital című operáját viszik színre, Horia Balint rendezésében.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!