ERDON Helyi hírek

2011.06.10. 16:56

Helyi zöldségek előnyben

<p>Úgy tűnik a Nyugat-Európából elindult uborka-hisztéria kedvez a helyi kistermelőknek, hiszen a szatmárnémeti piacokon a vevők többsége a helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt keresi.</p>

A Németországban járványt okozó EHEC-bélbaktérium okozta véres hasmenés sem Romániában sem Magyarországon nem jelentkezett, ráadásul a két országban május közepétől főleg a helyben termett salátába valókat forgalmazták, a külföldről behozott zöldségek júniusra szinte teljesen kikerültek a forgalomból. A szakemberek szerint ugyanis a baktériumot uborka, paradicsom, saláta, illetve a friss növényi csírák terjeszthették. Minden esetre az emberek óvatosabbak lettek, a szatmárnémeti nagypiacon vásárlók többsége megkérdezi az árusokat, hogy itthon termett-e a kínált zöldség, és szívesebben vásárolnak a saját árujukat kínáló helyi termelőtől, mint a viszonteladóktól. A hírek szerint Németországban már lelassult a véres hasmenést kiváltó EHEC-bélbaktérium terjedése. Tény azonban hogyNyugat-Európában 2600-an betegedtek meg, amelyből 21-en meghaltak. A szakemberek a betegség elterjedését azzal magyarázzák, hogy egy új Coli baktériumtörzs jelent meg, amelyre a lakosságnak még nem alakult ki a védettsége, másrészt mivel a többi Nyugat-Európai országban megbetegedettek nagy része is német turista, lehetséges, hogy egy németországi tömegrendezvényről indult el a betegség. Ugyanakkor a nagyüzemi termelés is kedvez az ilyen típusú baktériumok terjedésének, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban is több száz fertőzést regisztrálnak évente.

Helyi zöldségek

A szatmárnémeti nagypiacon már hetek óta nem lehet Nyugat-Európából származó uborkát, paradicsomot, salátát kapni. Több helyi termelő is gyönyörű uborkát, paprikát, és egyéb zöldségeket kínál, amelyeket fólia alatt, vagy melegházban termeszt. A konzervuborka kilóját 2 és 3 lej között, a kígyóuborkát 1 lejért kínálják. A helyi paradicsom még nem érett be, azt belföldről, délebbi megyékből hozzák az árusok. Váradi József négy éve főfoglalkozásban foglalkozik zöldségtermesztéssel. Szatmárnémetiben az Ómbodi úton 25 áron fóliasátrak alatt termeszti a zöldségeket kora tavasztól őszig. Elmondása szerint ugyan rengetek költséggel jár a növénytermesztés, azért szerényen meg lehet élni belőle. Kora tavasszal spenótot, zöldhagymát, salátát termelt, most pedig uborkát, paprikát, padlizsánt, zöld paszulyt és egyéb zöldségeket kínál. Amint elmondta, jövő hétre már a paradicsoma is beérik. Igyekszik saját maga árulni, mert a viszonteladók a termelő ár dupláját is elkérik a termékért. Csak akkor adja tovább a termést, ha túl sok termett, és nem tudja egymaga eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!