ERDON Helyi hírek

2010.05.14. 15:00

Hazai találmány sajátos útja

<p>Bihar megye - A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen adták át Dr. Carmen Socaciu és Dr. Emil Racolţa professzoroknak azt a kitüntetést, melyet a Kelet- Európai Nemzetközi Feltalálók Szövetségének elnöke, dr.Octavian Pleşa nyújtott át.</p>

A két egyetemi professzor 2007-től kutatásokat folytat egy olyan édesség megteremtése érdekében, melynek összetevőjében csak biotermékek szerepelnek, és ugyanakkor cukorbetegségben szenvedők is használhatják. Amint Pleşa úr elmondta, Romániában millió számot meghaladó cukorbeteg van, de a világon több millió a számuk. Tehát felvevő piaca lenne ennek az édességnek, melynek ízesítésében is különböző erdei gyümölcsöket, vagy mezőn megtermő növényeket, mint a mentát használnak fel. Azt is elmondta, mennyire nagy veszteség volt a kolozsvári Feleacul édesség ipari gyárat felszámolni, és helyette más rendeltetésű intézetet, létrehozni. A két feltaláló produktumát a Julius Mall üzletházban árulják.

De van egy nagy hibája a két feltaláló nem, védte le a találmányát, és ennek következtében ki vannak téve annak, hogy valaki lekoppintja a terméket, levédi, és akkor a feltalálók semmilyen hasznot nem, kaphatnak a saját találmányukból.

Megkérdeztem Dr. Emil Racolţant, miért nem védték le találmányukat, mely egy eddig ismeretlen ízzel is rendelkezik?

A válasz egyszerű volt és hazai: Nem volt erre pénzük. Octavian Pleşa sem tudott kielégítő választ adni arra a kérdésünkre, hogy a kutatásokat hazánkban a Kelet- Európai Nemzetközi Feltalálók Szövetsége, hogyan segíti anyagilag?

Arról beszélt, milyen kiállításokra segítik, eljutni a feltalálók eredményeit.  

Ezt a terméket kiállították Horvátországban, Zágrábban május 7-9. között megrendezésre került Nemzetközi Szalonban, ahol elnyerte az IFIA Nemzetközi nagydíját.

Csomafáy Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!